Peep Sooman • 20. detsember 2001 kell 22:00

5 miljoni eest mundris uksehoidja

Pro Kapital Eesti peadirektor Andrus Laurits ütleb, et Raekoja plats on Tallinnas nagu Champs-Elysee Pariisis. ?Mõned ostavad ainult sellepärast, et seda oma aadressiks märkida,? teab Laurits.

Mis teeb korterid niivõrd kalliks? Majas on ehitustööd pooleli, maja saab elamiskõlbulikuks märtsis-aprillis. Ühtegi korterit täielikult valmis ei ole. Sellegipoolest on 43 korterist juba 15 eellepinguga kaetud. Elutubades on naturaalne tammeparkett. Majja ehitatakse kolm klaaslifti. Nii korterites kui koridorides taastatakse kõikvõimalikud lae- ja seinanikerdused. Kõrgemate korruste Raekoja platsi poolsetest korteritest on praegu vaade otse jõululaadale, mida korraldab Pro Kapitali konkurent, Ernesto Preatonile vastukarva käiva Paul Oberschneideri firma Ober Haus. Just need korterid on kõige kallimad ? ligi 40 000 krooni ruutmeetri eest. Üldiselt aga korter nagu korter ikka. Täisnurgad seinas, laed valgeks värvitud, kullast kraane pole. Tõsi, vannitoa lauaplaadid valmistatakse ehtsast marmorist.

Maja kuuluvat Itaalia investoritele. Pro Kapital tegeleb ehituse opereerimise ja müügiga. Laurits nendib, et esialgu planeeriti aastas müüa kuus korterit, kuid pelgalt aastaga on müüdud poole rohkem. ?On Hollandist, Iirimaalt, Peterburist, Egiptusest,? loetleb Laurits ostjaid. Eestlasi on ka kaks, lisaks veel üks väliseestlane, kinnitab ta.

Kinnisvarafirma Arco Vara Tallinna büroo juhataja Ivar Siimar leiab, et hinna krutib üles ainulaadne asukoht. ?Usun, et maja sisu on harilik, tihti läheb Pro Kapitalil palju auru selle peale, et trepikotta marmorit panna, ma olen neile seda ka öelnud,? räägib Siimar, kelle juhitav firma samuti neid korterid vahendab. ?Samas võib muidugi juhtuda, et valmis saab midagi sellist, mida keegi ei oska veel hinnatagi, sest võrdlusmoment puudub,? lisab Siimar.

Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Maire Luks ütleb, et kuna vanalinn on pakkumistest tühi, siis ei ole ka Jegorowi kinnistu ruutmeetrihinnad võimatud. ?Aga hindamisakti sellises suurusjärgus kindlasti ei väljastata, kui tehingud tehakse, siis saab neid käsitleda kui mitte turuhinnaga tehtavaid tehinguid,? arvustab Luks.

Hetkel kuum