8. jaanuar 2002 kell 8:00

Börsiülevaade: Euroopa turgudel oodatakse tõusu peatumist

Pärast uue aasta alguse rallit peaksid Euroopa turud võtma ühele joonele eile kerge kaotuse läbi elanud USA aktsiaturgudega. Tõus on olnud paljude arvates juba liiga kiire ning esile on kerkimas taas mõningane hirm, et ettevõtted hakkavad kasumihoiatusi andma.

Möödunud reedel tekkinud positiivne meeleolu kandus Tallinna börsil aga veel eilsesse börsipäeva, kandes korraliku aktiivsuse taustal börsi liideraktsiad vähemalt paari protsendi jagu ülespoole. Viimase viie nädala aktiivseima börsipäeva tehingute arv ulatus 201ni.

Sampo panga finantsturgude divisjoni maakler Peeter Koppel ütles, et käesoleva aasta suhtes positiivselt meelestatud kohalike ja välisturgude analüütikute toel püsisid liideraktsiad jätkuvalt huviorbiidis. Tema sõnul mängis turul märkimisväärselt rolli välishuvi, samas kui kohalikud tegijad on oma optimistlikku nägemust asunud turul teostama juba varem.

Hansapanga <GR#EE.HP> aktsia tõusis nelja aasta kõrgeima tasemeni ja sulgus 168 kroonil ehk 2,1% kõrgemal kui möödunud reedel.

Kohalik telekomisektori <GR#EE.ETL> aktsia kerkis pärast möödunud reedest 3,9%st tõusu eile veel 3,4% ning sulgus 75,50 kroonil ehk tasemel mida pole nähtud pärast möödunud aasta jaanipäeva.

Euroopa telekomisektori aktsiate hulgas oli Eesti Telekomi aktsia koos Leedu Telekomi aktsiaga eile üks säravamaid, samas kui suured tegijad ei tahtnud kuidagi plusspoolele küündida.

Välisturgude maaklerite sõnul on aktsiad viimase kolme nädalaga lihtsalt liiga palju kerkinud ning investorid on hakanud kasumit realiseerima.

Hetkel kuum