Tõnis Arnover • 26. veebruar 2002 kell 11:01

ELi ühisturg suurendab kogutoodangut ja alandab hindu

Euroopa finantsteenuste ühisturg aitab aastas suurendada sisemajanduse kogutoodangut 0,5-0,7% ja alandab tarbijatele hindu, kinnitab kahe maineka Saksa uurimiskeskuse uuring, mis valmis peamisi panku ja kindlustusfirmasid ühendava Euroopa Finantsteenuste Ümarlaua tellimusel.

Financial Timesi andmeil on uuringu tegijateks Euroopa majandusuurimiskeskus (ZEW) ja Euroopa poliitika instituut (IEP).

Uuringust selgub, et avatud investeerimisfondidel on võimalik tänu ühisturule aastas säästa kuni 78,3 miljardit krooni kulusid. Lisaks oli kasvanud konkurentsi tõttu kodumajapidamistel võimalik aastail 1995-1999 säästa kuni 39 125 krooni aastas hüpoteeklaenu intressimakseid.

Ümarlaua juht Briti kindlustusfirma CGNU juhatuse esimees Per Gyllenhammar ütles uuringu tulemusi kokku võttes, et finantsteenuste piirangutest vabastamine on ühisturus läinud aeglasemalt kui kaupade ja teenuste vallas ja see on tähendanud tarbijatele kõrgemaid hindu ja Euroopale madalamat majanduskasvu. Ta avaldas lootust, et edaspidi läheb kõigile kasuks tulev piirangutest kaotamine kiiremas tempos ning et ühisraha euro tulek aitab sellele tublisti kaasa.

Hetkel kuum