Ülo Toomsalu • 5. märts 2002 kell 6:01

Ameeriklased võtaks Eesti uude kaubandusliitu

Ameerika The Heritage Foundation tegi president George Bushi administratsioonile ettepaneku luua uus kaubandus-ühing Global Free Trade Association ning näeb Eestit selle ühe põhiliikmena, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Loomulikult toetab USA Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO) käivat protsessi, kuid sageli tundub, et vesi voolab tammideta,? kommenteeris uue ühingu loomise põhjusi Heritage Foundationi rahvusvaheliste kaubandussuhete pealäbirääkija Gerald P. O?Driscoll Taani ajakirjanduses.

Tekkinud surve taga on USA ettevõtted, kes soovivad vaba juurdepääsu nii paljudele eksporditurgudele kui vähegi võimalik ja seepärast ongi USA presidendi administratsioon lükanud käima võitluse protektsionismi ja aeglaste rahvusvaheliste kaubandusläbirääkimiste vastu.

Uue võimaliku ühingu liikmeteks saaksid vaid kõige liberaalsemad riigid. Lisaks peavad Global Free Trade Associationi liikmeks pürgijad vastupidiselt WTO-le täitma rea nõudeid avatuse osas. Näitena on toodud madalad tollitariifid, avatus välismaistele investeeringutele, eraomandi kaitse ja head raamtingimused majanduselus.

Tingimuste põhjal on esimeste potentsiaalsete kandidaatide hulgas just Eesti. Samas nimistus on mitmed majandusvabaduse tippriigid, nagu Taani, Iirimaa, Luksemburg, Singapur, Hongkong, Suurbritannia, T?ehhi ning T?iili.

Möödunud aasta lõpus paigutas Heritage Foundation koostöös Wall Street Journaliga Eesti iga-aastases majandusvabaduse edetabelis 155 riigi hulgas neljandale kohale.

Hetkel kuum