Tõnis Arnover • 2. mai 2002 kell 10:11

ELi kalandusreform takerdus suurriikide vastuseisu taha

Euroopa Liidu plaan vähendada kalapüüki kalavarude vähenemise tõttu jääb teostumata suurte kalandusriikide vastuseisu tõttu.

Euroopa Komisjon kardab, et ülepüügi tõttu jäävad Euroopa kalavarud liiga väikseks. Eelmisel nädalal esitas komisjon oma kalapüügipiirangute ettepanekud, kuid nende käsitlemine lükati edasi.

Briti Financil Times lehe teatel helistas ELi eesistujamaa peaminister José Maria Aznar EK esimehele Romano Prodile ja soovitas kalandusreformist loobuda. Väidetavalt oleks ka hispaanlasest EK volinik Loyola de Palacio hääletanud reformi vastu. Niisugune kuuldus kahjustab eelkõige ELi, sest komisjoni volinikelt eeldatakse kodumaast sõltumatust ning ELi jaoks parimate otsuste tegemist.

Kulisside taga on Hispaania kõrval kalandusreformi vastu tegutsenud veel Prantsusmaa, Itaalia, Iirimaa, Portugal ja Kreeka.

EK ettepaneku kohaselt tuleks Euroopa praegust 100 000 laeva suurust kalalaevastikku kärpida 40% võrra, samuti lõpetada igasugused kalalaevastiku suurendamise toetused. EK soovitas ka ELi uue kalapüügi järelevalveorgani loomist, millel oleks õigus liikmesmaid vajaduse korral trahvida.

Hetkel kuum