Ülo Toomsalu • 31. oktoober 2002 kell 6:29

PM: Uued valimisreeglid soosivad Toompeal häältemagneteid

Järgmise aasta kevadel valib rahvas Riigikogu võrreldes eelmiste valimistega oluliselt muutunud seaduse järgi.

Ainuüksi kaks suuremat muudatust - otse valimisringkondadest jaotatavate mandaatide suurem osakaal ning valimiskünnise kehtestamine lisaks parteidele ka kandidaatide jaoks - muudavad oluliselt tulevase Riigikogu koosseisu ja peaksid tõstma valija hääle kaalu valimistel, kirjutas Postimees.

Praegusesse Riigikogusse oleks võinud teoreetiliselt pääseda ka valimistel null häält kogunud kandidaat, kui ta vaid oma erakonna üleriigilises nimekirjas seisnuks piisavalt kõrgel kohal. 2003. aasta märtsis ei jää ühelgi nõrga tulemusega poliitikul sellist lootust. Uus seadus on kehtestanud kandidaatidele 5 protsenti valimiskünnise oma ringkonna lihtkvoodist.

Eesti valimissüsteemi ühe parema spetsialisti, Riigikogu kantselei haldusdirektori Alo Heinsalu sõnul tähendab künnis 5 protsenti lihtkvoodist tõenäoliselt vajadust koguda 250-300 häält.

Praeguses Riigikogus on kuus poliitikut, kes 5 protsendi reegli tõttu oleks eelmistel valimistel Toompea lossi ukse taha jäänud. Ühendatud Rahvapartei fraktsioonist polnuks parlamendis Tiit Toomsalu ja Valentina Võssotskajat, Mõõdukatest Mihkel Pärnoja ja peasekretär Tõnu Kõivu ning Keskerakonnast Arvo Jaaksonit ja Ülo Tärnot.

Hetkel kuum