• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  PM: Uued valimisreeglid soosivad Toompeal häältemagneteid

  Järgmise aasta kevadel valib rahvas Riigikogu võrreldes eelmiste valimistega oluliselt muutunud seaduse järgi.

  Ainuüksi kaks suuremat muudatust - otse valimisringkondadest jaotatavate mandaatide suurem osakaal ning valimiskünnise kehtestamine lisaks parteidele ka kandidaatide jaoks - muudavad oluliselt tulevase Riigikogu koosseisu ja peaksid tõstma valija hääle kaalu valimistel, kirjutas Postimees.
  Praegusesse Riigikogusse oleks võinud teoreetiliselt pääseda ka valimistel null häält kogunud kandidaat, kui ta vaid oma erakonna üleriigilises nimekirjas seisnuks piisavalt kõrgel kohal. 2003. aasta märtsis ei jää ühelgi nõrga tulemusega poliitikul sellist lootust. Uus seadus on kehtestanud kandidaatidele 5 protsenti valimiskünnise oma ringkonna lihtkvoodist.
  Eesti valimissüsteemi ühe parema spetsialisti, Riigikogu kantselei haldusdirektori Alo Heinsalu sõnul tähendab künnis 5 protsenti lihtkvoodist tõenäoliselt vajadust koguda 250-300 häält.
  Praeguses Riigikogus on kuus poliitikut, kes 5 protsendi reegli tõttu oleks eelmistel valimistel Toompea lossi ukse taha jäänud. Ühendatud Rahvapartei fraktsioonist polnuks parlamendis Tiit Toomsalu ja Valentina Võssotskajat, Mõõdukatest Mihkel Pärnoja ja peasekretär Tõnu Kõivu ning Keskerakonnast Arvo Jaaksonit ja Ülo Tärnot.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.