Toiduseadusesse viidav uus termin, nn ajutine tunnustamine aitab uutel toiduainetetööstustel testida enda enesekontrollisüsteemi.
Veterinaar- ja Toiduameti direktor Ago Pärtel selgitas, et see säte on mõeldud eeskätt uutele ettevõtetele, kelle tootmisahel koosneb mitmetest erinevatest käitlemisprotsessidest ning seetõttu on raske teoreetiliselt ette ennustada, kas nende välja töötatud enesekontrollisüsteem on hästi toimiv. Nii saavad veterinaarameti ametnikud ja ka ettevõte ise ennast kuni aasta jooksul jälgida ja vajadusel enne lõpliku tunnustuse saamist muudatusi sisse viia.
Kuigi ajutine tunnustamine on mõeldud eeskätt toidukäitlemise protsesside lõplikule tunnustamisele eelnevaks jälgimiseks, võib selle vajaduseks ette tulla ka muid olukordi. ?Näiteks kui nõudeks on, et kogu ettevõtte territoorium peab olema asfalteeritud ja samas mingi nurk on jäänud tegemata, siis on asfalteerimist südatalvel suhteliselt mõttetu nõuda,? rääkis Pärtel. ?Samas toiduohutuse seisukohalt pole midagi valesti ja ettevõte võib põhimõtteliselt töötada.?
Tähtajalise tunnustamise otsus on võimalik teha kehtivusajaga maksimaalselt kuni 1 aasta, sest erineva tootmismahu ning klimaatiliste tingimuste tõttu erinevatel aastaaegadel võib ettevõtete puhul osutuda vajalikuks hinnata nende nõuetele vastavust kogu aasta vältel. Teistkordselt tähtajalise tunnustamise otsust teha ei ole võimalik.