Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroliit pakub eestlastele tasuvat tööd

  Signaali avanevatest eurokohtadest andis eile välisminister Kristiina Ojuland, kui kaitses riigikogu ees valitsuse välispoliitilisi eesmärke. Ta ütles, et juba kevadest osalevad Eesti ametnikud mitme Euroopa Liidu komitee tegevuses.
  Eile avaldas Postimehes töökuulutuse Euroopa Liidu siseturu harmoniseerimise amet ja pakkus kandidaatriikide kodanikele kaheaastase töö eest netopalgaks vähemalt 1962 eurot kuus. See on 30 703 krooni puhtalt kätte.
  Välisministeeriumi interneti kodulehel on üleval info, mille kohaselt saab kuni 10. jaanuarini kandideerida enam kui paarikümnes valdkonnas avanevatele ajutistele töökohtadele. Peamised valdkonnad, kuhu kandidaatriikidest inimesi oodatakse, on press ja kommunikatsioon, keskkond, konkurentsipoliitika, majandus, tarbijakaitse ning maksud. Töötajad on jaotatud kahte gruppi: kõrgema taseme nn administraatorite minimaalne töötasu on ligi 50 000 krooni kuus ja madalama taseme nn assistentide tasu 34 000 krooni kuus. Töö hakkab olema Euroopa Liidu asutustel Brüsselis, Luksemburgis või Strasbourg`is.
  Riigikantselei eurointegratsioonibüroo juhi Henrik Hololei sõnul on Euroliidu ametite kuupalga vahemik 60 000-120 000 krooni, valdavalt alumises pooles. Ta ei osanud Eesti kohta veel täpseid numbreid öelda.
  Esialgu on tegemist ajutiste töökohtadega. Alalistele töökohtadele algab värbamisprotsess 2003. aastal. Selle kohta veel täpsemat infot pole. Euroametnike tipuks kujuneb eurovolinik, kelle kuutasu küünib 200 000 kroonini. Euroopa Komisjonis tööle hakkavat eurovolinikku pole Eestis veel välja valitud.
  Euroametitesse saavad kandideerida kõik Eesti kodanikud, olenemata sellest, kas nad töötavad riigiametites või mitte. Praegune Euroopa Liidu kogemus näitab, et liidu ametitesse värvatutest tulevad ainult pooled riigiametitest.
  Riigikantselei juures tegutseva Euroopa Liidu teabekeskuse nõunik Paavo Palk ütles, et suure tõenäosusega hakkab kevadel pärast liitumisleppe allakirjastamist Euroopa Liidu juures tööle 10-20 inimest Eestist. Eesti liitumise esimesel 2004. aastal kasvab töötajate arv neljakümneni. Need numbrid tulenevad Soome vastavast kogemusest liitumisel. Suures osas on tegemist tõlkidega.
  Riigikantselei eurointegratsioonibüroo töötajate Gert Antsu ja Keit Kasemetsa koostatud ülevaate põhjal võib Eesti saada Euroopa Liidu ametites kokku ühe protsendi kõigist töökohtadest. See tähendab oletatava 30 000 ametniku juures 300 töökohta. Neist 6-7 asub tööle eurovoliniku büroos, edasi tuleb Euroopa Komisjoni ligi 50 kõrgema taseme ametnikku, ligi 100 tõlki ja 10-20 ajutist ametnikku. Paarkümmend ametnikku saab tööd Euroopa Liidu ministrite nõukogu juures ja teist samapalju läheb sinna vaja tõlke. Paarkümmend ametnikku hakkab tööle Euroopa Parlamendi juures ja samapalju tõlke. Kümmekond ametnikku ja tõlki vajab Euroopa Kohus.
  Eurometnike palk tuleb Euroopa Liidu eelarvest. Eesti panustab eelarvesse liitumisaastal 879 miljonit krooni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturgude ralli ei jaksanud leida jätku
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: kuidas vastata, kui küsitakse raha?
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.
Jõulukuu esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägivad ettevõtja Oleg Gross ja vandeadvokaat Küllike Namm heategevusest ning enda põhimõtetest annetamisel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.