Ülo Toomsalu • 7. veebruar 2003 kell 6:07

PM: Kultuuritegelased kutsuvad nelja parteid lähenema või ühinema

Osa kultuuritegelasi toetab valmivas avalikus pöördumises, et Res Publica, Reformierakond, Mõõdukad ja Isamaaliit läheneksid või isegi ühineksid.

Üks pöördumise teksti põhiautoreid, tõlkija ja publitsist Enn Soosaar ütles Postimehele, et nimetatud erakonnad avaldavad vähem populistlikke seisukohti kui teised suuremad parteid, Keskerakond ja Rahvaliit.

«Ma ei taha öelda, et neljal parteil ei oleks üldse populistlikke seisukohti, kindlasti on ka neil,» märkis Soosaar. «Kuid Keskerakond ja Rahvaliit on näidanud neid rohkem - näiteks Keskerakonna soovimatus võtta selge seisukoht meie eelmise aasta kõige olulisema saavutuse, Euroopa Liidu liitumiskutse kohta või Rahvaliidu suured laenamiskavatsused.»

Soosaar lisas, et ei ole õige tõlgendada, nagu toetaks pöördumine puhtalt parempoolse valitsuse moodustamist pärast Riigikogu valimisi, sest Rahvaerakonda Mõõdukad ei saa lugeda paremerakonnaks.

Samuti ei ole pöördumine suunatud kellegi teise vastu, ehkki näiteks Keskerakonna aseesimees Peeter Kreitzberg eile õhtul Kanal 2 uudistes sellist eesmärki oletas.

Pöördumisele on kogutud seni mõnikümmend allkirja. Eesti parlamendiparteid on seni enamasti hoidunud avaldamast, kellega nad konkreetselt tahaksid valimisjärgselt valitsust moodustada, sest läbirääkimisi saab pidada üksnes valimistulemuse põhjal.

Hetkel kuum