Ülo Toomsalu • 18. september 2003 kell 6:24

SLÕL: Lennuametist saab karmim kontrollija

Veolennuki õnnetuse uurimisraporti tutvustamisel Enimexi õigustanud lennuameti asepeadirektor lennuohutuse alal Aadu Lee võib oma koha kaotada.

«Selles kontekstis võib rängalt süüdistada, aga teisest küljest ka võttes... hinnates sellest seisukohast - kes palju teeb, sel palju juhtub,» ei osanud Aadu Lee vastata ajakirjanike küsimusele, kas lennuamet võtab midagi ette Enimexiga, kirjutab SL Õhtuleht.

«Ohutus on lennunduses prioriteet number üks ja sellega kompromisse ei tehta,» ütles lennuameti peadirektori kohusetäitja Koit Kaskel eile pärast kohtumist majandus- ja kommunikatsiooniministri Meelis Atoneniga, kes oli juba eelmise õhtu «Aktuaalses kaameras» selgelt välja öelnud, et nii ohtlikus valdkonnas nagu lennundus ei saa juhinduda seisukohast, et tegijal juhtub.

Eile teatas lennuamet, et on õnnetuse uurimisraportiga tutvumise järel otsustanud pöörata ASile Enimex ja AN-28 tüüpi lennukeid käitavatele ettevõtetele nende lennule ja hooldusele ning pilootide täiendusõppele kõrgendatud tähelepanu, mis väldiks edaspidi sarnased õnnetusjuhtumid. Pilootidel soovitab uurimiskomisjon harjutada sarnastes olukordades käitumist lennusimulaatoritel, sest otsuseid tuleb langetada sekundite jooksul.

«Ausalt öelda olin täitsa shokis, kui «Aktuaalse kaamera» ajakirjanik küsis kommentaari lennuameti asepeadirektori seisukohale, et tegijal juhtub,» tunnistab minister Atonen, kelle suureks rõõmuks ei jaga kaks kuud ametis olnud lennuameti peadirektori kohusetäitja Koit Kaskel oma asetäitja seisukohta. «Meie kohtumisel ütles Kaskel väga selgelt, et kahjuks ei ole asjad päris nii nagu tema tahab ja ta plaanib struktuurimuutust, mis aitaks täpsustada lennuameti tegevust just lennuohutuse tagamisel.» Lennuametis on oodata ka personali vahetust.

Lennundusega kokku puutuvate inimeste sõnul häirib kontrollijate ja kontrollitavate suhtlusring, mis kipub probleemide nägemisele sõrmi vahele panema.

Hetkel kuum