Peeter Stamberg • 23. oktoober 2003 kell 22:00

Hoiustada saab päevast mitmete aastateni

Kommertspangad pakuvad eraisikutele hulgaliselt erinevaid võimalusi raha hoiustamiseks. Hoiused saab jagada kahte suuremasse kategooriasse: tähtajalised hoiused ja kogumishoiused (säästuhoiused).

Pangad pakuvad sedavõrd palju erinevat tüüpi hoiuseid, et kliendid peaksid ka ühe panga poolt pakutavate hoiuste hulgast leidma endale sobiva.

Üldiselt on hoiustele pandavad nimed tagasihoidlikud. Erand on siin aga Tallinna Äripank, mille ühe hoiuse nimeks on pandud paljulubav Rantjee. Kes ei ihkaks olla rantjee ja pangast saadavatest intressidest ära elada. Äripangas saab ?rantjeeks? juba üsna tagasihoidliku summaga. Piisab vaid 15 000 kroonist. Loomulikult ei piisa miinimumsummast, et ennast tõelise rantjeena tunda ja muretut elu elada. Rantjee nimi tuleneb sellest, et intresse makstakse välja igakuiselt ehk kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvate summade puhul võib tõepoolest juba ilma muude tuludeta hakkama saada.

Üldjuhul iseloomustab tähtajalisi hoiuseid see, et raha paigutatakse panka kindlaks tähtajaks ja enne tähtaja lõppu raha kasutada ei saa. Ka ei saa enne tähtaja lõppu lisada täiendavat raha. Võimalik on ka leping ennetähtaegselt lõpetada, kuid sel juhul jäädakse intressidest ilma, seega on tähtajalisele hoiusele mõttekas panna vaid raha, mida enne tähtaja lõppu kasutada ei taheta.

Tähtajalisele hoiusele saab raha panna alates ühest päevast (üleöölaen) kuni 10 aastani. Kümneaastast tähtaega pakub Krediidipank noortele, kuni 18aastastele klientidele. Täiskasvanud saavad paigutada raha kuni 5 aastaks.

Kogumishoiused sobivad neile, kes soovivad koguda raha mingi suurema ostu tegemiseks, näiteks auto ostuks, korteri remondiks. Peamine erinevus tähtajalisest hoiusest on see, et täiendavaid sissemakseid saab teha ka lepingutähtaja jooksul. Täiendavate sissemaksete suuruse ja aja, millal sissemakset teha, saab hoiustaja üldjuhul ise valida.

Teistest pankadest keerulisemat hoiustamise võimalust pakub Nordea. Nende pakutavate Hoius Plussi hoiuste puhul koosneb intress kindlast osast ja lisaintressist. Lisaintress sõltub panga poolt valitud kolme aktsia hinnaliikumisest. Lisaintressi saadakse, kui ühegi valitud aktsia hind perioodil ei lange.

Eakatele, invaliididele ja päevase õppevormiga üliõpilastele pakub Tallinna Äripank hoiust Pluss üks. Tegemist on tähtajalise hoiusega, millele makstavad intressid on 1% võrra suuremad kui tavalise tähtajalise hoiuse puhul.

Hetkel kuum