Raivo Sormunen • 2. november 2003 kell 22:00

Kuu jagu paigaltammumist

Oktoobrit ilmestasid Tallinna börsil küll suured liikumised, kuid kuu kokkuvõttes olid aktsiad praktiliselt samal tasemel, kus kuu alguses alustati.

Suuremate tegijate (Hansapank, Eesti Telekomi, Merko Ehitus ja Norma) aktsiate kuumuutused jäid ?2,7 ja 0,7 sisse. Suurima muutusega oli neist Norma, kelle kolmanda kvartali majandustulemus näitas nõrka Vene-suunalist müüki.

Kalevi aktsia tõusu (13,6) tagamaa peitub vaid väärtpaberi suures ostu- ja müüginoteeringu vahes. Ehk lükkavad millalgi ka ettevõtte paranevad tulemused aktsia tõusule. Silma järgi on Kalevi kommide valik kaubanduskeskustes hakanud taas paranema, millest järeldub, et uues tehases on töö suudetud lõpuks täie jõuga käima lükata.

Ligi kümnendiku tõusnud Harju Elektri aktsia taga on kaheldamatult PKC Groupi aktsia möödunudkuine 45ne tõus. Harju Elektri kui firma suuromaniku finantstulu aitas see möödunud kuul kasvatada umbkaudu 70 mln krooni jagu (ehk 13 krooni aktsia kohta).

Langejate poolelt paistsid 15 suuruse miinusega silma Estiko ja Tallinna Farmaatsiatehas. Augusti lõpul meeletu hinnaralli teinud (teise kvartali tugevate majandustulemuste järelmõju?) Estiko aktsiast lasti tõenäoliselt õhku välja. Tallinna Farmaatsiatehas on aga kimpus oma suuromaniku Grindeksiga, kes püüab ettevõtetevahelist litsentsi ja laenulepingut enda kasuks muuta.

Hetkel kuum