Pille Kõresaar • 13. november 2003 kell 8:45

Ehitaja sügiskonverents: Eesti kinnisvaraturg püsib elav

Tõnis Rüütli, Eesti Kinnisvarafirmade Liidu esimees: kiired ja äkilised hüpped kinnisvaraturul on möödas.

Praeguste sissetulekute juures on võimalik eraisikutel võtta laenu kokku 24 mld, laenumaht on jõudnud juba 21 mld kroonini. Kui seni on elusemelaenud muutunud aina soodsamaks ja nende saamine lihtsamaks, siis nüüd hakkavad pangad jälgima hoolikamlt kinnisvaraturul toimuvat.

Viimase aastaga on elvnenud kruntide ost ligi 10%- eelistatakse osta krunt ja ehitada sellele vajadustele vastav eramu. Eluasemesektori investeeringud nihkuvad renoveerimiselt aeglaselt uusehitusele, eestlasel on valdavalt siiski vanem eluase.Lõviosa kinnisvaraturul liikuvast rahast liigub Harjumaal, Tallinna elanikkond kahaneb, linn muutub üha hõredamaks.Kinnisvaratehinguid teostavate inimeste arv kasvab 5-8% aastas.Inimesed hakkavad aru saama kinnisvarafirmade vajalikkust, kinnisvarafirmade kogukäive kasvab aastas ca 20%. Suuremad kinnisvarafirmad hakkavad ketistuma, turuvõitlus kliendi pärast muutub üha karmimaks.

Hetkel kuum