Ülo Toomsalu • 17. detsember 2003 kell 6:00

EPL: Trigon paigutab Soome rikaste riskiraha Eestisse

Trigon Capital kavatseb uue erifondi kaudu suunata 3?6 aasta jooksul kuni 700 mln krooni Soome investorite raha riskikapitalina Ida-Euroopasse, sh Eestisse.

?Igal pool kuuleb, et eksportööridele ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele on riskikapitali vaja, midagi peab seega tegema, et Eesti majanduskasv jätkuks jõudsalt,? ütles Trigoni tegevjuht Joakim Helenius Eesti Päevalehele. Hiljaaegu käis ka valitsus välja idee luua riiklik riskikapitalifond ettevõtetele.

?Valitsusel ei ole vaja riskikapitalisti mängida, las see jääb erainvestorite pärusmaaks. Suunaku raha parem haridusse,? ütles Helenius.

700 miljonit krooni soovib Trigon panna kiire kasvuga firmadesse, mille aastakäive jääb 50?200 miljoni krooni kanti. Hea tulevikuperspektiiviga, soovitavalt ekspordile suunatud ettevõtmine võib Trigonilt saada 20?60 miljoni kroonise investeeringu, millega saab osta näiteks tootmisseadmeid. Kõik investeerimisotsused langetab Helenius ainuisikuliselt, ta leiab, et Eesti pangad on ettevõtetele laenamisel liiga konservatiivsed. Trigonil käivad fondi ulatuses läbirääkimised nelja riskiinvesteeringu osas, sh kahe Eesti firmaga.

Kuulsaim investor Soome poolel on Ehrnroothi perekond, kes on seal sama tuntud kui Wallenbergide perekond Rootsis.

Hetkel kuum