Ülo Toomsalu • 6. jaanuar 2004 kell 6:37

PM: vankrile ja ratastoolile napib sobivaid sõidukeid

Tuhanded liikumispuudega inimesed ja väikelastega emad ei pääse sageli kodust kaugemale, sest neile sobivaid madalapõhjalisi ühissõidukeid on liiga vähe.

Eestis elab ligi 70 000 liikumispuudega inimest, kellest 10 protsenti peab kasutama ratastooli. Neist suur osa on loobunud kodunt väljas käimisest, sest isikliku auto puudumisel on äärmiselt raske leida sobivat ühissõidukit, kirjutab Postimees.

Peaaegu kogu elu ratastoolis veetnud Svetlana Mastovitsh üritas paar kuud trollibussiga tööl käia, ent see oli võimalik üksnes madalapõhjalise trolliga, mida on Tallinnas kokku 20. Kuna nad sõidavad tavaliste trollidega sama graafiku järgi, pidi Mastovitsh igal hommikul helistama trollipargi dispet?erile ja küsima, mis kell vajalik sõiduk tema peatusse jõuab.

Tallinna linnaliinidel sõidab umbes 500 ühissõidukit, mille hulka kuuluvad ka nn madalapõhjalised ehk väiksema liikumisvõimega inimestele mõeldud sõidukid - 2 trammi, 20 trolli ja 39 bussi. Tallinna Autobussikoondise suhtekorraldusjuhi Sirje Rohti hinnangul on seda loomulikult vähe.

«Kuid ka olemasolevate 39 puhul tekitab probleemi see, et bussid on rahvast täis ja ratastooliga ei mahu sisse,» tunnistas Roht. «Ka ei võimalda ooteplatvormide seisukord liikumispuudega inimestel enamikus peatustest normaalselt siseneda.»

Vastavalt Euroopa Liidu direktiivile peavad kõik liikmesriigid tagama, et linnaliinide bussid on ligipääsetavad ka väiksema liikumisvõimalusega reisijatele. Eestile laieneb see nõue 1. maist.

Hetkel kuum