EPL: Apotheka nõuab tootjatelt lisatasu

26. jaanuar 2004, 08:07

Turgu valitsev apteegikett Apotheka nõuab ravimite müügilevõtmise eest tootjatelt ja Eestisse toojatelt lisatasu 5?10 protsenti nende käibest.

Vastutasuks lubatakse müüki võtta nende toodangut ja reklaamida patsientidele just neid ravimeid, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Meile on Apotheka teinud sellise ettepaneku, aga me ei sõlminud seda lepingut,? ütles ravimifirma Merck Sharp Dohme Balti piirkonna direktor Mikk Jürisson.

Tootjate esindajatel ja sissetoojatel on Jürissoni sõnul väga raske sellisest pakkumisest keelduda, sest olulisest osast Eesti turust ilmajäämine tähendab siinse äri lõppu. Sellepärast on paljud ravimite tootjate esindajatest sellise lepingu ka sõlminud.

Jürissoni arvates tähendab selline tegevus vaba konkurentsi mõjutamist. Inimesed ei oska tihtipeale ise ravimeid küsida ja siis saavad nad selle, mida apteek oma keti huvides soovitab. ?Sellise lepingu sõlmimine takistab ravimihindade langemist. Kui seda ei oleks, paneks turg hinnad ise paika,? lisas ta.

Eestis on tekkinud olukord, kus apteegid nõuavad tootjatelt nii allahindlust kui ka lisaprotsente müügile võtmise eest. Riigilt nõutakse samal ajal juurdehindluse piirmäärade tõstmist. Iga nõutud protsendi tõusu maksavad kinni mitte ainult patsiendid, vaid kogu rahvas.

Vastavat koostöölepingut pakub tootjate esindajatele Apotheka keti 133 apteegi nimel kaubamärgi omanik Apteekide Koostöö AS.

?See, mida antud juhul tootjatele vastu pakutakse, on äärmiselt ebaeetiline,? ütles Eesti Patsientide Esindusühingu juhataja Pille Ilves ja lisas, et apteegid ja arstid peavad soovitama ravimeid, mis on patsiendile parimad, aga mitte tegema seda mõne firmaga sõlmitud kokkulepete järgi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing