Euroopa võlakirjade tootlus kukub

Raivo Sormunen 28. oktoober 2004, 00:00

Euroopa võlakirjade tootlus kukkus eile viimase 15 kuu madalaima taseme vahetusse lähedusse, kuna turgudel spekuleeritakse, et nõrga eurotsooni majanduskasvu tõttu ei pruugi Euroopa Keskpank veel niipea baasintressi tõsta.

Saksa riigi kümneaastase võlakirja (ostetakse tagasi juulis 2014) tootlus langes 3,82 protsendini, mis näitab, et isegi pikas perspektiivis ei nähta intressitasemeid praegusest oluliselt kõrgemal. Veel selle aasta juuni keskel pakkus sama võlakiri investoritele 4,43protsendilist aastatootlust.

Teisipäeval kahandas Euroopa Komisjon 2005. aasta regiooni majanduskasvu prognoosi 2,3 protsendilt 2 protsendini. Saksamaa ehk Euroopa suurima majanduse järgmise aasta kasvuks ootab majandusminister Wolfgang Clement 1,6%, kuigi pool aastat tagasi loodeti kasvu 1,8%. Lisaks näitavad negatiivset meelsust aktsionärid, saates Saksa investorite usaldusindeksi oktoobris viimase 16 kuu madalaima tasemeni. Turuosaliste sõnul võivad lähimas tulevikus hakata majanduskasvu prognoose allapoole korrigeerima teisedki riiklikud institutsioonid.

Võlakirjade hindu tõstab ja nende tootlust kahandab viimase aastaga 84% kosunud toornafta hind, kuna see kasvatab ettevõtete ja tarbijate kulutusi ning jätab vähem raha investeeringuteks. Lisaks teeb muret USA dollari vastu kallinev euro, mis muudab impordi odavamaks ja ekspordi kallimaks. Viimastel päevadel on euro liikunud dollari suhtes vaid protsendi-paari kaugusel oma ajaloo kõrgeimast tasemest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing