Alvar Jõgeva • 1. november 2004 kell 7:12

Börsikommentaar: nafta langes, börs tõusis

USA aktsiaturud lõpetasid nädala tõusuga, kergendust pakkus nafta hinna alanemine.

Laiapõhjaline S P 500 indeks kerkis esimest korda viimase nelja nädala jooksul. 500 suurimat ettevõtet hõlmav indeks lõpetas nädala 3,1 protsenti kõrgemal tasemel. Tehnoloogiaaktsiate liikumist kajastav Nasdaqi koondindeks tõusis nädalaga samuti 3,1 protsenti. Dow tööstuskeskmine kosus 2,8 protsenti, indeks suutis taas ületada psühholoogiliselt olulise 10 000 punkti taseme.

Nafta hind tegi läbi kiire languse, kui USA naftavarud suurenesid rohkem, kui analüütikud ootasid. Samuti alandas nafta hinda Hiina otsus tõsta intressimäärasid, mis peaks vähendama nõudlust musta kulla järele, kuna tarbimine väheneb. Naftabarreli hind kukkus nädalaga New Yorgi kaubabörsil 6,1 protsenti, langedes 51,76 dollarile.

Hiljuti börsidebüüdi teinud Internetifirma Google aktsia hind lähenes ohtlikult 200 dollari tasemele. Päeva sees puudutas aktsia 199,95 dollari taset, kuid rohkemaks jõudu ei jätkunud. Päeva lõpus andis aktsia hinnas järele, lõpetades päeva 190,64 dollari tasemel ehk 1,4 protsenti miinuses. Esmaemissioonist sai aktsiaid osta 85 dollariga.

Hetkel kuum