Nafta ja keskpank määravad suuna

Raivo Sormunen 11. november 2004, 00:00

Eile toimunud USA keskpanga istungi eelõhtul ei soovitud Ühendriikide börsidel suurt oma positsioone muuta, mistõttu aktsiaturgude juhtivad indeksid (Dow Jonesi tööstuskeskmine ja Nasdaqi koondindeks) seisid praktiliselt paigal.

Turgudel oodatakse, et keskpank tõstab baasintresse 1,75-lt 2,00 protsendini. Suurema tähelepanu all oli, milliseid vihjeid annab keskpank tuleviku kohta. Möödunud reedel avaldatud tugev oktoobrikuu tööjõutururaport lubab üha enam oletada, et intressitõstmisi võib tulla sel aastal veel. Ühelt poolt tähendavad kõrgemad intressid ettevõtete jaoks suuremaid intressikulusid, teisalt keskpanga paranenud meelestust riigi majanduse suhtes.

Euroopa börsid elasid eile langeva nafta hinna kütkeis, vedades eelkõige üles nende ettevõtete aktsiaid, mille tulemusi kütuse hind enim mõjutab. Londoni rahvusvahelisel naftabörsil taandus eile päeval nafta hind viimase seitsme nädala madalamat taset tähistava 43,30 dollarini barrelist.

Mandri-Euroopas on tõusjateks lennufirmad ja Põhjalas paberitootjad. Euroopa suurimad kolm lennuoperaatorid (Air France-KLM, British Airways ning Deutsche Lufthansa AG) olid eile kella viieks õhtul tõusnud pooleteise protsendi jagu. International Air Transport Association kaotavad lennufirmad sel aastal kõrge nafta hinna tõttu üle 3 miljardi dollari. Number on iseäranis hirmutav, kuid alles kuu aega tagasi oli prognoosiks 4 miljardit dollarit.

Põhjala börsidel on tõusnud paberitootjad, kuna firmad kasutavad naftal baseeruvaid kemikaale. Möödunud kuul teatas UPM, et kemikaalide hinnatõus hoiab firma kasumil piiri peal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing