Raivo Sormunen • 10. november 2004 kell 22:00

Nafta ja keskpank määravad suuna

Eile toimunud USA keskpanga istungi eelõhtul ei soovitud Ühendriikide börsidel suurt oma positsioone muuta, mistõttu aktsiaturgude juhtivad indeksid (Dow Jonesi tööstuskeskmine ja Nasdaqi koondindeks) seisid praktiliselt paigal.

Turgudel oodatakse, et keskpank tõstab baasintresse 1,75-lt 2,00 protsendini. Suurema tähelepanu all oli, milliseid vihjeid annab keskpank tuleviku kohta. Möödunud reedel avaldatud tugev oktoobrikuu tööjõutururaport lubab üha enam oletada, et intressitõstmisi võib tulla sel aastal veel. Ühelt poolt tähendavad kõrgemad intressid ettevõtete jaoks suuremaid intressikulusid, teisalt keskpanga paranenud meelestust riigi majanduse suhtes.

Euroopa börsid elasid eile langeva nafta hinna kütkeis, vedades eelkõige üles nende ettevõtete aktsiaid, mille tulemusi kütuse hind enim mõjutab. Londoni rahvusvahelisel naftabörsil taandus eile päeval nafta hind viimase seitsme nädala madalamat taset tähistava 43,30 dollarini barrelist.

Mandri-Euroopas on tõusjateks lennufirmad ja Põhjalas paberitootjad. Euroopa suurimad kolm lennuoperaatorid (Air France-KLM, British Airways ning Deutsche Lufthansa AG) olid eile kella viieks õhtul tõusnud pooleteise protsendi jagu. International Air Transport Association kaotavad lennufirmad sel aastal kõrge nafta hinna tõttu üle 3 miljardi dollari. Number on iseäranis hirmutav, kuid alles kuu aega tagasi oli prognoosiks 4 miljardit dollarit.

Põhjala börsidel on tõusnud paberitootjad, kuna firmad kasutavad naftal baseeruvaid kemikaale. Möödunud kuul teatas UPM, et kemikaalide hinnatõus hoiab firma kasumil piiri peal.

Hetkel kuum