Inno Tähismaa • 17. november 2004 kell 22:00

Maksuametnikult infot ostnud firma rajab Sillamäele terminali

?Planeeritud on investeering 10 miljonit dollarit,? ütles ettevõtte tegevust kommenteerinud raamatupidaja Zoja Bljuds.

?Meile pole mitte ühtegi küsimust esitatud,? kommenteeris Bljuds asjade käiku, ?see ongi kõige kummalisem.? Tema sõnul pole Noil Groupi käest midagi küsinud ei Surgutgazprom, kes maksuametnikult teenust ostis, ega kaitsepolitsei, kes asja uuris. Samas märkis Bljuds, et Noil Groupi tegevust maksuametnikuga seotud juhtum ei mõjuta.

Bljuds märkis, et tõenäoliselt tahtis Surgutgazprom teada, kas Noil Group ja AS Sillgas (endise nimega Noil Gas) Eestis on seotud samanimelise ettevõttega Venemaal. Bljudsi sõnul Eesti Noil Groupil peale pangavõla mingeid võlgu pole ja Surgutgazpromiga mingit pistmist pole.

ASi Noil Group osanikud on Moskvas elavad eraisikud.

Maksuameti revidendi huviorbiidis olnud ASi Noil Group juht ütles, et ametnik oleks võinud info osas tema poole pöörduda. ?Oleks võinud kohe minu juurde tulla,? ütles ASi Noil Group juht Valentin Holmogortsev. Tema sõnul aeti aga asju Vene kombe kohaselt, ümber nurga.

Holmogortsev ütles, et Noil Group kavandab Sillamäele kütuseterminali rajamist, aga enne seda peab valmis saama naftatoodete ümbertöötlemistehas Ivangorodis. Selle tehase investeering on üle 10 miljoni dollari ja selle rajab Vene ettevõte Noil, ütles Holmogortsev. Noil omakorda on praegu raskustes ja muu hulgas võlgu Surgutgazpromile, seletas Holmogortsev. See võis olla tema sõnul põhjus, miks Surgutgazprom Noili kohta Eestist infot hankis.

Holmogortsev ütles, et Noil Group on praegu vaid maaomanik Sillamäel. Terminali rajamine peaks plaanide kohaselt algama tuleval aastal.

Maksuametis maksupettustega tegelenud revident, kes Venemaa firma tellimusel infot majast välja tõi, oli prokuratuuri andmetel Priit Karumaa.

Karumaa sai üleeile Tallinna linnakohtus süüdimõistva otsuse ametialase teabe välismaalastele edastamise eest.

Saatusliku vea tegi Karumaa tänavu märtsis, kui lubas vahendaja kaudu maksta 6500 krooni altkäemaksu keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo töötajale, kellelt soovis saada 1,6 miljoni kroonise aktsiakapitaliga ettevõtte Noil Groupi pangakonto väljavõtet.

Politseiuurimise käigus tuli välja, et maksuametis töötamise ajal hankis Karumaa infot transiidiäriga tegelevate firmade Noil Gas ja Noil Group kohta. Üks Venemaa suuremaid gaasikontserne Surgutgazprom lubas selle eest 6000 eurot ehk ligi 100 000 krooni. Eesti firmad olevat olnud Vene firmadele võlgu ja firmat huvitas, kas võlgnikud tegelesid reaalse äriga või oli neid teadlikult petetud.

Tänavu kevadel sai Karumaa maksuameti kontrollitalituse juhi Kristi Vahtra käest teda huvitavate firmade käibemaksudeklaratsioonid.

Karumaa lahkus maksuametist töölt möödunud aasta detsembris, Vahtra tänavu suvel. Maksuamet sai juhtumist prokuratuurilt teada alles tänavu septembris. Prokuratuuri andmetel sai endine maksuametnik töö eest lubatud summa asemel lõpuks kätte vaid 2400 dollarit ehk ligikaudu 31 000 krooni. Summa vormistati talle laenulepinguna.

Kokkuleppemenetlusega mõistis kohus Karumaale kaheaastase tingimisi vanglakaristuse.

Hetkel kuum