• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa käes nafta kallinemise ohjad

  Nafta hind tõusis eile viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni, kuna turgudel levib arvamus, et külm ilm võib kokku kuivatada Euroopa ja Põhja-Ameerika kütteõlivarud.
  Rahvusvaheline Valuutafond IMF alandas eile 2005. aasta maailmamajanduse kasvuprognoosi 4,3 protsendilt 4,0 protsendini osaliselt just tänu kallinenud nafta hinnale.
  Mehhiko lahte septembris tabanud orkaanid pole siiamaani suutnud USA kütteõlivarude langusele lõppu tuua. ?Peamine probleem on varud. Nafta hinda juhib suurenenud nõudlus, kuna USAsse ja Euroopasse on saabumas külm ilm,? ütles Bloombergile Man Financiali maakler Lee Elliott.
  Londoni Rahvusvahelises Naftabörsil tõusis jaanuari lepingute hind eile pärastlõunaks 1,9%, 45,74 dollarini. New Yorgis tõusis barrelihind 50 dollari lähedale. Põhja-Euroopas miinusesse langenud temperatuur on nädalaga tõstnud siinmail kütteõli hinda ligi kümnendiku võrra ning on muutnud kütuse voolu USA rafineerimistehasest Euroopasse atraktiivsemateks.
  ?Kiiresti kallinev kütteõli tõstab nafta hinda,? kommenteeris naftakauplemisfirma Concord Energy riskijuht Dennis Kongsiri.
  Ehkki nafta laovarud on USAs kaheksa järjestikust nädalat tõusnud, pole ümbertöötlustehased suutnud töödelda niipalju naftat, et tõsta kütteõli- ja diislivarusid. Viimased üheksa kuud on nende varud näidanud pidevat vähenemistendentsi. Nafta hinda hoidis tugevana ka Hiina, vedades oktoobris riiki 9,28 mln tonni musta kulda ehk 34% enam kui aasta eest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ettevaatust keskmise palgaga, see on fatamorgaana
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Rääkides keskmisest palgast, oleme kohati sattunud kujutluste küüsi, mida tekitab sektorite enneolematu ebavõrdsus, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.