Raivo Sormunen • 22. november 2004 kell 22:00

Euroopa käes nafta kallinemise ohjad

Nafta hind tõusis eile viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni, kuna turgudel levib arvamus, et külm ilm võib kokku kuivatada Euroopa ja Põhja-Ameerika kütteõlivarud.

Rahvusvaheline Valuutafond IMF alandas eile 2005. aasta maailmamajanduse kasvuprognoosi 4,3 protsendilt 4,0 protsendini osaliselt just tänu kallinenud nafta hinnale.

Mehhiko lahte septembris tabanud orkaanid pole siiamaani suutnud USA kütteõlivarude langusele lõppu tuua. ?Peamine probleem on varud. Nafta hinda juhib suurenenud nõudlus, kuna USAsse ja Euroopasse on saabumas külm ilm,? ütles Bloombergile Man Financiali maakler Lee Elliott.

Londoni Rahvusvahelises Naftabörsil tõusis jaanuari lepingute hind eile pärastlõunaks 1,9%, 45,74 dollarini. New Yorgis tõusis barrelihind 50 dollari lähedale. Põhja-Euroopas miinusesse langenud temperatuur on nädalaga tõstnud siinmail kütteõli hinda ligi kümnendiku võrra ning on muutnud kütuse voolu USA rafineerimistehasest Euroopasse atraktiivsemateks.

?Kiiresti kallinev kütteõli tõstab nafta hinda,? kommenteeris naftakauplemisfirma Concord Energy riskijuht Dennis Kongsiri.

Ehkki nafta laovarud on USAs kaheksa järjestikust nädalat tõusnud, pole ümbertöötlustehased suutnud töödelda niipalju naftat, et tõsta kütteõli- ja diislivarusid. Viimased üheksa kuud on nende varud näidanud pidevat vähenemistendentsi. Nafta hinda hoidis tugevana ka Hiina, vedades oktoobris riiki 9,28 mln tonni musta kulda ehk 34% enam kui aasta eest.

Hetkel kuum