Ülo Toomsalu • 7 jaanuar 2005

PM: Riik piirab KredExi tagatisega laenamist

Üle 30aastased spetsialistid ei saa sel aastal enam riigi tagatisega eluasemelaenu, kui jõustub seadusemuudatus laenutingimuste karmistamiseks.

Valitsus soovib piirata raha kokkuhoiu eesmärgil eluasemelaenude käendamist riigile kuuluvas sihtasutuses KredEx, mistõttu ei ole 30- kuni 35aastastel spetsialistidel enam võimalik saada riigi tagatisega laenu, kirjutab Postimees.

Eelmisel aastal KredExi käendusel eluasemelaenu saanud riigiametnik Margit Muul peab vanusepiiri alandamist ebameeldivaks uudiseks.

«Noortele spetsialistidele on KredExi tagatisega laenust olnud suur abi,» märkis Muul. Tema sõnul on vähemkindlustatud noortele see pea ainus võimalus endale eluase muretseda, sest majanduslik olukord ei võimalda pangast laenu saada.

Lisaks võib eluasemelaenu saamist takistada õppelaen. Samas rõõmustas Muul, et temal oli õnne õigel ajal KredExi käendusel laenu saada.

Riigikogus menetluses oleva seaduseelnõuga kavandatakse ka maksimaalse tagatissumma vähendamist 400 000-lt 300 000 kroonile. Seadusemuudatusega loodetakse suurendada Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutuse KredEx tagatismahte, mis praegu kipuvad napiks jääma.

Hetkel kuum