Peeter Teder • 22. september 2005 kell 22:00

Kuld tõusis 17 aasta kõrgeimale tasemele

Kuld tõusis eile New Yorgis ja Londonis 17 aasta kõrgeimale tasemele, sest investorid ostsid seda maandamaks inflatsiooniga seotud riske. Toornafta ja bensiini hinnad tõusid eile teist päeva järjest, sest juba teine orkaan, seekord nimega Rita, lähenes USA lõunaosariikidele.

Investorid usuvad, et Rita võimalik laastamistöö ja orkaani tagajärgede likvideerimine suurendab inflatsiooni. Euroopa Liidu statistikaamet juba teatas, et inflatsioon ongi euroalal juba kiirenenud. Ka mitmed lennufirmad, sealhulgas British Airways, Virgin Atlantic ja KLM Royal Dutch, teatasid kütusekuluga seotult hindade tõstmisest.

Kulla hind tõusis 1980. aastal 873 dollarini unts, sest tarnijahinnad kerkisid aastaga 12 protsenti. Investorid ostavad kulda ebastabiilsetel aegadel ja hoiduvad fikseeritud tulususega varadest nagu näiteks võlakirjad.

Deutsche Banki tooraineanalüütikute juht Michael Lewis ütles eile, et kuld võib olla parem investeering kui nafta. Tema hinnangul võib nafta hind olla järgmisel aastal keskmiselt 60 dollarit barrel ja ülejärgmisel aastal 45 dollarit barrel. Kulla hind aga 470 dollarit unts järgmisel aastal ja 520 dollarit unts ülejärgmisel aastal.

Nafta hind kallines eile New Yorgis 1,7 protsenti ning barrel must kulda maksis 67,95 dollarit. Kulla hind kerkis aga 0,7 protsenti, olles 475,45 dollarit unts.

Hetkel kuum