Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Citymarketite kaotamine oli kaubanduslik viga

  Paljud ostjad olid nõutud, miks kadusid nende poolt hästi omaks võetud Citymarketid. Kindlasti on igal kaubaketil hulk lojaalseid kliente, keda ei huvita omanikeringi, olgu selleks Kesko või Rimi, vangerdused. Ostjad panevad rõhku konkreetsele kaubavalikule, teenindusele, omanäolistele kampaaniatele, sõnaga ? brändile. Igal juhul olid Citymarketid üks edukamaid kaubakette. Olid.
  Äripäeva hinnangul tegid omanikud Citymarketite ja Rimi kaupluste ühendamisega ning juhtimise Riiga tsentraliseerimisega vea.
  Viga väljendub subjektiivsel skaalal klientide nõutuses, aga objektiivselt lünkade tekkimises varustamisse, müügikäivete kasvutrendi pidurdumises ja umbes paarikümne juhtivtöötaja lahkumises.
  Enamjaolt Rimi taktikepi alla läinud strateegia ja taktika peavad silmas Eestit, Lätit ja Leedut kui ühtset turgu ega vaevu nähtavasti tegeliku olukorra iseärasusi analüüsima.
  Ühtset, pea kaheksa miljoni elanikuga turgu pole aga siiamaani tekkinud ja pole selge, kas jõulise ülevalt poolt ja teisest riigist administreerimisega tekibki. Selle asemel lõhuti, vähemalt Citymarketite poolelt otsustades, Eestis tol ajal hästi töötanud edukad ettevõtted.
  Ühisesse patta pandi suure käibega ja kasumis City- ning Säästumarketid (tõsi, viimane jätkab pealtnäha endisel kursil, kuigi on kogenud varustamislünki) ja suhteliselt väikese käibega ning kahjumis Rimi supermarketid. Ehk ühendati kolm ketikontseptsiooni, mida hakati eemalt juhtima.
  Praegu jääbki mulje, et kummalisel kombel dikteerib endine väiksem ja kahjumlik pool tingimusi endisele suuremale ja kasumlikule poolele.
  Kesko poole pealt lahkusid Citymarketi keti juht Riho Maurer ja Säästumarketi keti juht Margit Uibokand, rääkimata teistest tipp- ja keskastme juhtidest. Midagi pole teha, otsustamistasand on kandunud Eestist välja Riiga ja Rimi Balticuks.
  Rääkida võib ka eri (kaubandus)kultuuride kokkupõrkest: ühelt poolt kohalikke olusid paremini mõistev soomlaste Kesko ja teiselt poolt kirjuma rahvusvahelise taustaga ICA, kus tegijad hollandlased ja rootslased, kes on Riiga tegevjuhiks palganud konfliktsevõitu portugallase.
  Vastuväitena saab öelda, et kaupluste füüsilised asukohad ei muutunud, neid ei suletud, üksnes nimi muutus. Alles on näiteks ka Citymarketi algatatud ostukampaania Mammutipäevad.
  Sellegipoolest oleks saanud edukat ehk veelgi edukamaks arendada, enne kui sealt kiirkorras ühendamisega ?dividende? välja võtta, et vähem edukaid veepinnale tirida. Võib-olla olnuks õigem vähem edukatest loobumine, üle parda viskamine.
  Vanemad inimesed käisid nõukogude ajal ikka edasi Kaarmanni kaupluses, mis oli enne sõda toidupood, mis paiknes Tallinna raekoja kõrval. Või käidi Stude juures Pikal tänaval, millest nõukogude ajal sai kauplus-kohvik Maiasmokk.
  Ka Citymarketid on endiselt ostjate kõnepruuki jäänud. Kunde on kõvasti harjumustes kinni, seda võiks selles äris arvestada.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.