ÄP fototoimetus • 20. november 2005 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Üliodavat laenu pankurid niipea ei luba

Merita Panga Tallinna filiaali juhatuse liikme Juhani Seilenthali sõnul jäävad laenuintressid stabiilseks, aga lähema ühe-kahe aasta jooksul võivad langeda laenumarginaalid, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi. ?Eluaseme- ja ärilaenudega ei ole olulisi muudatusi toimunud,? ütles Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt. ?Praegu on konkurents kommertspankade vahel tugev ja situatsioon sarnaneb 1997. aastal olnud olukorraga, kui konkurents sundis marginaale alla laskma.?

Kui 1998. aasta lõpu seisuga oli keskmine krooni baasil väljastatud eluasemelaenu intressimäär 12,7 protsenti aastas, siis 2000. aasta septembri lõpus oli intress 11,5 protsenti. Euro baasil antud eluasemelaenude intressimäär on 1999. aasta lõpuga võrreldes tõusnud 10,4 protsendile. Aasta alguses oli Euribor 3,5 protsenti, praegu on see kasvanud 5,1 protsendini.

Juhani Seilenthal ei osanud prognoosida, mis juhtub laenuintressidega pikemas perspektiivis. ?Viis aastat on aga liiga pikk perspektiiv, et laenuintressi määrasid ennustada ? mõjuvaid tegureid on väga palju,? lausus ta.

Autor: ÄP

Hetkel kuum