Res Publica turuhind ja erastamise turuhind

Helle Kalda 31. jaanuar 2006, 00:00

Hea, et Äripäev on võtnud ette teema munitsipaalelamuehitusest Tallinnas. Paraku ühepoolselt, esitledes vaid kinnisvarafirmade esindajate muret turult saamata jäänud kasumi pärast. Kui Res Publica Tallinnas võimul oli, müüdi kortereid enampakkumisel kinnisvaraärimeestele. Tagastatud maja elanikud ja lastekodulapsed jäid ilma elamispinnata.

Lugeja saab Äripäevast mitu korda teada, kui halvustavalt suhtuvad Keskerakonna elamupoliitikasse endine Põhja-Tallinna linnaosavanem Sirje Potisepp ja Riigikogu liige Sven Sester. Mina taunin seda, kui nemad näevad poliitikategemises vaid äri ja raha.

Kuna Res Publica on noor erakond, siis läheb neil veel aega, et aru saada riigi ja omavalitsuse ülesannetest, samuti poliitikute kohustustest ja lubaduste täitmisest. Keskerakond on vana ja kogenud erakond. Meie jaoks on inimene rahast alati tähtsam.

Omandireformiseadus ütleb selgelt: majade tagastamine ei tohi tekitada uut ülekohut. Kahjuks on ülekohus 15 aastat kestnud. Seda on tunnistanud kogu ühiskond. Need sundüürnikud, kellest Äripäev kirjutab oma 20. ja 25. jaanuari numbrites, on samamoodi riigi maksumaksjad nagu need, kes erastasid 1993. aastal vastu võetud seaduse alusel oma elamispinna või majaaluse maa. Millise hinnaga nad seda tegid?

Toon näite Tallinnast. Siin sai elamispinna erastada 99 494 peret. Erastamisest laekus riigile 74,6 miljonit krooni. Sest ruutmeetri hind oli keskmiselt 15 krooni. Mis oli ka õiglane otsus oma rahva suhtes. Res Publica ideoloogid arvavad, et elamispinda peaks müüma hinnaga 15 000 kr/m2. See tooks riigile sisse 74,6 miljardit. Mis on, nagu näete, suurem summa kui riigieelarve.

Leian, et riik käitus õigesti, mõeldes oma rahvale. Kõige tähtsam inimesele peale tervise on tema kodu. Ma ei leia, et see 75 miljardit krooni on mingi eriline kingitus. Maju tagastades võttis riik kohustuse kindlustada üürnikud uue samaväärse elamispinnaga ja erastamisseadusega erastada neile antud elamispinnad samadel tingimustel, nii nagu seda tegid 99 494 Tallinna elanikku. Selles, et 15 aastat pole küsimust lahendatud, pole süüdi tagastatud majade elanikud, see on riigi tegemata töö.

Selle taustal on arusaamatu, miks küsitakse praegu elamispindu müües üürnikelt 300 kr/m2, kui teistelt küsiti 15 krooni. Kas see, et inimene sai elamiskõlbmatu elamispinna, tegi selle oma rahaga korda, ei ole tõesti piisav selleks, et ta praegu soodustingimustel omaenda suure investeeringu erastaks? Kui Sirje Potisepp arvab, et inimene peaks selle eest maksma turuhinna, siis milleks - kas Res Publica erakonna poolt rahvale kaela saadud suhkrutrahvi maksmiseks?

Armsad respublikaanid! Olge ometi sallivamad oma rahva vastu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing