19. september 2006 kell 15:08

Vaira Vike-Freibergal on vähe võimalusi saada ÜRO peasekretäriks

Välismeedia on kahtlev Läti presidendi Vaira Vike-Freiberga võimaluste suhtes saada ÜRO peasekretäriks, vahendas BBN

Reedel esitasid Läti, Eesti ja Leedu ÜRO peasekretäri kandidaadiks Läti presidendi Vaira Vike-Freiberga.

Prantsuse meediaagentuur AFP kirjutas, et Läti presidendi võimalusi saada ÜRO peasekretäriks kahandavad Hiina ja Venemaa vastuseis tema kanditatuurile. AFP andmetel on mitmed Lääne riigid ja Suurbritannia väljendanud soovi näha ÜRO peasekretäri kohal kõige paremat kandidaati olenemat regioonist, kus see isik pärit on. Praegune ÜRO peasekretär Kofi Annan on samuti nimetanud Vike-Freibergat kui oma võimalikku järeltulijat.

Saksa lehe Sterni sõnul siiski enamik ÜRO liikmesriike, sh Saksamaa toetaks kandidaati Aasiast. Sternis märgiti veel, et Venemaa ei toeta kindlasti kedagi Ida-Euroopas "poliitilis-psühholoogilistel" põhjustel. USA on huvitatud kandidaadist, kes jagaks Ameerikaga samu väärtusi.

New York Times rõhutas, et Vike-Freiberga on ainus naiskandidaat ÜRO peasekretäri kohale.

Praeguse ÜRO peasekretäri Kofi Annani teine ametiaeg lõpeb 31. detsembril 2006. ÜRO peasekretär valitakse viieks aastaks.

Hetkel kuum