Valimisteks kulub üle 60 miljoni krooni

Mariliis Pinn 11. november 2006, 15:04

Reformierakond on esimene, kes viie kuu
pärast toimuvate riigikogu valimiste eel reklaamikampaaniat alustas.

Peaminister Andrus Ansip on viimastel nädalatel teleekraanil aina oma parteid reklaaminud ning eestlastele skandinaavlastega võrdseid palku ja pensione lubanud. Siiski pole oodata, et lähiajal teisedki erakonnad võimsa reklaamikampaania käivitaksid. Reformierakonnal on rohkem raha kulutada, sellepärast ka varane algus, kirjutas SL Õhtuleht.

«Kampaaniat alustasime esimesena sellepärast, et oleme nüüdsest populaarseim partei Eestis ning läheme valimisi võitma. Võitjad ju peavadki alati esirinnas olema,» põhjendab Reformierakonna pressiesindaja Henri Arras. Valimisteks valmistumist innustas tema sõnul ka Ansipi ennustus, et Eesti viiakse viie jõukaima riigi hulka. «Põhjus, miks teised erakonnad pole oma kampaaniat alustanud, peitub ilmselt selles, et neil puudub kaugelevaatav visioon,» lisab Arras, kelle andmeil kulutatakse kampaaniaks kuni 20 miljonit krooni.

«Populaarseima erakonnana Eestis ja selge sihiga valimised võita on täiesti loomulik, et meil on ka suurim valimiskampaania eelarve,» arvab Arras. Võrdluseks: uustulnukana valmimistele mineva Rohelise Erakonna kampaania eelarve on vaid 6 miljonit krooni.

Reklaamipinda meediaväljaannetes ja välireklaamide tarbeks on broneerinud kõik erakonnad, kuid Reformierakonna kampaania kõrval hakkavad teiste parteide reklaamid jooksma ilmselt novembri keskpaigas või lõpus. Teiste seas alustab promotööd ka üks Reformierakonna suurimaid konkurente Keskerakond. «Keskerakonna valimisnimekirjad ja valimisprogrammi kinnitab erakonna valimiskonverents jaanuaris. Novembris alustab Keskerakond kampaaniat, mis tuletab meelde Keskerakonna üht traditsioonilist tugevust,» jätab erakonna kõneisik Toomas Raag kampaania täpsema sisu saladuseks.

Kolmas valimistel võitu rihtiv suurpartei Isamaa ja Res Publica liit alustab oma kampaaniat novembri teisel poolel. Varem on erakonna peasekretär väitnud, et valimiskampaania maksumus jääb suurusjärku 15 miljonit krooni. Erakonna pressiesindaja Riina Vändre sõnul ei panusta ühendpartei oma kampaanias raha ja jõukuse tähtsusele. «Raha pole oluline, vaid hoopis õnn ja rahulolu,» selgitab Vändre ühendpartei põhimõtteid.

«Meie kampaania avalöögiks võib ilmselt pidada üldkogu 2. detsembri kokkutulekut, kus kinnitatakse meie programm, valimisnimekirjad ning tõenäoliselt ka valimiste lööklause,» kinnitab Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Randel Länts. «See on strateegia küsimus. Kui erakond saab riigieelarvest endale igasuguseid summasid kirjutada, siis võiks ju neli aastat järjest iga päev reklaami teha,» ütleb ta oravapartei varase stardi kohta. Sotsiaaldemokraatide valimiseelarve on tema sõnul 6 miljonit krooni ning pool sellest läheb meediakuludeks.

Rahvaliit on trükimeedias broneerinud reklaamipinda kahe miljoni krooni väärtuses. Rahvaliidu üks peamisi valimislubadusi on tudengipalk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. November 2006, 15:04
Otsi:

Ava täpsem otsing