Reiljan sõdib investorite vastu

24. november 2006, 10:01

Rahvaliidu vastuseisu tõttu luhtus idee
muuta juba järgmisest aastast maksuvabaks ka eraisikute aktsiainvesteeringutest
teenitud tulu.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal kinnitas, et nemad tegid selle ettepaneku koalitsioonis, aga Rahvaliit oli vastu. "Äripäev on kirjutanud, justkui me oleksime populistid - et võiksime juba praegu asja ära teha, mitte alles pärast valimisi," rääkis Michal. "Aga me tulime selle ideega välja. Ülejäänud jäid mõttesse, kuid siis ütles Rahvaliit, et nemad erakonnana seda ideed ei toeta. Nii see jäigi seisma."

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan lausus, et nemad olid tõepoolest vastu, sest Eestis on rikastel niigi hea elu. "Praegu on vaja sotsiaalseid asju ajada, mitte raha laiali pilduda," märkis Reiljan.

Praegu koheldakse eraisikutest aktsiainvestoreid teisiti kui ettevõtteid: eraisik peab kohe aktsiate müügist saadud tulult tulumaksu ära maksma, isegi kui ta saadud raha eest uusi aktsiad ostab, ettevõte aga reinvesteeritud tulult maksu maksma ei pea.

Rahvaliidu vastuseis on üllatav, sest juba aasta tagasi teatas erakonda kuuluv rahandusminister Aivar Sõerd, et investorite ebavõrdne kohtlemine tuleb lõpetada. Eile ütles Sõerd, et olukord on küll ebavõrdne, aga see probleem tuleb lahendada kompleksselt ja sellega ei saa kiirustada.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar eile oma arvamust avaldada ei soovinud. Savisaarele edastatud küsimustele vastas tema nõunik Heido Vitsur. "Keskerakond on seisukohal, et praegune olukord, kus eraisikud peavad maksma aktsiate müügist saadud tulult tulumaksu, aga firma kaudu sedasama toimingut tehes ei pea, on ebaõiglane ja seda tuleb muuta," kirjutas Vitsur.

Reformierakonna aseesimees ja Riigikogu rahanduskomisjoni juht Meelis Atonen lisas, et tema näeb idee läbikukutamise taga poliitilist kadedust, et hea ideega tuli välja teine erakond.

"Reformierakond lähtub eeldusest, justkui me saaksime säilitada praeguse maksusüsteemi, aga see on eksitav," sõnas Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimees Jaanus Männik. Tema hinnangul ei ole Eesti probleem investeeritava raha puudus. "Probleem on selles, et riik ei muutuks liiga õhukeseks," nentis Männik, lisades, et aktsiatesse investeerivad nagunii ettevõtlikumad inimesed.

Rahvaliiduga sama meelt on ka sotsid. Sotsiaaldemokraatide aseesimees Eiki Nestor sõnas, et maksuvabastust pole vaja. "Mina arvan, et eraisikud peaksid maksma tulumaksu, hoolimata sellest, kas see tuleb palgatulust või aktsiatulust," ütles Nestor.

Ühendpartei kaasesimees Taavi Veskimägi ütles, et nemad on maksusoodustuse poolt, sest praeguse tarbimisralli juures peaks riik motiveerima säästmist. "Inimene siis ise otsustab, kas võtab eluasemelaenu või investeerib väärtpaberitesse," märkis Veskimägi. Piiramatut soodustust pole mõtet seada. "Meie huvi pole soodustada tippkutte, vaid motiveerida palgatöölisi," kinnitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2006, 10:37
Otsi:

Ava täpsem otsing