27. november 2006 kell 11:26

Austraalia teraviljafirma maksis Saddamile ligi 3 miljardit krooni pistist

Austraalia teraviljamonopol AWD rikkus ÜRO sanktsioone Saddami-aegse Iraagi vastu, makstes režiimile sadu miljoneid dollareid altkäemaksu, leidis kohtulik uurimine.

2065-leheküljeline raport näitas, et monopoolne teraviljaeksportöör oli Iraagi sõja eel 2003. aastal maksnud toonase diktaatori Saddam Husseini valitsusele 222 miljonit dollarit ehk 2,65 miljardit krooni illegaalset käsiraha, et kindlustada teraviljamüük Lähis-Ida riigile.

Uurimine esitab süüdistuse AWD toonaste tippjuhtide vastu, kuid säästab Austraalia valitsust eesotsas peaministri John Howardiga, kes polnud tehingust teadlik, vahendas ETV 24 Sydney Morning Heraldi uudist.

ÜRO oli selleks ajaks kehtestanud Iraagile sanktsioonid, mis keelasid rahasaadetised rahvusvaheliselt isoleeritud Saddami režiimile. Austraalia firma oli peitnud maksed ühe Jordaania firma arvepidamisse.

Hetkel kuum