19. detsember 2006 kell 8:37

Vaimuhaigete hooldekodud on plahvatusohtlikud

Riigi suutmatus probleeme lahendada on muutnud vaimuhaigete hooldekodud ohtlikuks nii seal elavatele inimestele kui ümbritsevale keskkonnale.

Väike-Maarja valla Vao küla paistab juhuslikule sissesõitjale vaikne ja probleemideta. Pilt on petlik, sest külaelule annavad tooni Aavere erihooldekodu kliendid, kirjutas Virumaa Teataja.

Erihooldekodude kliendid on vaimuhaiguse või raske vaimupuudega inimesed. Aavere erihooldekodu 111 kliendist 53 saavad toetatud elamise teenust. Need inimesed ei kuulu õigusaktide kohaselt pideva järelevalve alla, vaid nad võivad käia kus ja millal tahes.

Paraku aga kasutavad mõned vaimuhaiged vabadust kurjasti ja lähevad vargile. Pillaku talu tuletõrjeautojuhist omanik Leino Virolainen on politsei tegevusest nördinud, sest on pidanud korravalvurite töö ise ära tegema ja vargad teolt tabama.

Eelmisel aastal käidi Pillaku talus sees kuuel korral. Politsei ei uskunud Virolaineni vihjeid, et pikanäpumehed pärinevad Aavere erihooldekodust. Mundrimehed jahtisid parajasti väidetavalt Kiltsis tegutsenud varast. Lõpuks seisis Aavere erihooldekodu kurikuulus tandem Jaak ja Janek seadusesilma ees. Esimene armastab alkoholi pruukida, teine mitte.

Virolaineni andmetel leiti mõlema juurest varastatud esemeid. Kuid karistusest mehed pääsesid, sest ekspertiis tunnistas nad süüdimatuks.

Aavere erihooldekodu direktor Maire Ummik tunnistas, et tema juhitud asutuse kliendid kipuvad külaelanikke segama. Samas käib osa külaelanikke ka vaimuhaigete juures alkoholi pruukimas. Samuti kasutatakse hooldekodu klientide olukorda ära ja petetakse neilt välja paremaid asju. “Meie segame küla, küla segab meid,” nentis Ummik.

Hetkel kuum