• OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • 16.02.07, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Talvel kõlbab juua nii valget kui ka punast veini

Eks ikka külm kliima meid sellest jahedast valgest veinist eemale peletab ja lopsakamate, rammusamate ja isegi kangestatud punaveinide poole tirib. Aga ammu pole talvevein sugugi mitte ainult hõõgvein, mida siinkandis juba pikka aega on marjaveinide baasil valmistama ja jooma harjutud. Ka peaks olema möödas aeg, kus arvati, et mida kangem selline vein on, seda vägevam - peale viina maitse tahaks hõõgveinis ka mingit puuviljasust tunda.
Kellele külmal ajal punavein paremini maitseb kui valge, neile pakun välja kolm veini, mis sobivad just talviste liharoogade juurde: esimene on Lõuna-Itaaliast Pugliast, valmistatud Primitivo viinamarjast, teine Toscanast ja kolmas Hispaaniast Rioja piirkonnast.
Ometi ei kehti enam reegel, et punane vein käib lihaga ja valge vein kalaga. Liha ja kala süüakse nii suvel kui ka talvel, aga üldiselt juuakse valget veini talvel märksa vähem. Eks ikka külmem kliima meid sellest jahedast valgest veinist eemale peletab ja talvisel ajal lopsakamate, rammusamate ja isegi kangestatud punaveinide poole tirib. Aga kui kellelgi veel hapukapsa isu jõulu järel täis ei ole ja sealihagi maitseb, siis selle söögi juurde soovitaksin ikkagi valgeid, heast ja hästi tuntud rislingumarjast tehtud veini nii Saksamaalt kui ka Prantsusmaalt Alsace'i piirkonnast. Kellel hapukapsast meeldib vähe magusamana, peaks valima vähema alkoholiga ja puuviljasema saksa "kabinet" variandi, kellel haput ja soolasust söögis rohkem, sellele sobib Alsace'i piirkonna risling. Täidlus, õlisus, isegi vahest petroolisus, mille risling küpsedes omandab, sobib lamba juurde huvitavalt. Nendesamade piirkondade nooblimad ja küpsenumad rislingud sobivad ka lambalihaga - täidlus, õlisus, mille risling küpsedes omandab, sobib lamba juurde huvitavalt.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Ei ole olemas kehva veini, võib olla ainult kehv veinisoovitus. Head katsetamist!
Autor: Imre Uussaar

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 10 p 18 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele