22. mai 2007 kell 7:00

Natsismikahtlus tõi kolmele soomlasele sissesõidukeelu

Endine siseminister Kalle Laanet kehtestas veebruaris kümneaastase sissesõidukeelu kolmele Soome kodanikule, keda kahtlustatakse seotuses äärmusparempoolsete liikumistega. Soomlased ise eitavad seost natsismiga.

Siseminister Laaneti 20. veebruari käskkirjaga arvati kümneks aastaks piiriületuse musta nimekirja ühes Soome advokaadibüroos töötav endine politseinik Heikki Pihlajamäki, Tartu Ülikoolis ajalugu õppinud Pasi Suikki ning Tallinnas kaht korterit omav ärimees Harri Vertanen, kirjutas Postimees.

Käskkirja järgi on need mehed seotud ekstremistlike ja rassistlike liikumistega Soomes ning on korraldanud Eestis paremäärmuslaste üritusi, mistõttu on alust arvata, et nad võivad ohustada riigi julgeolekut, avalikku korda, ühiskondlikku turvalisust, kõlblust ja inimeste tervist.

Soome kodanike ühine sõber, 2002. aastal Mart Laari valitsuselt eriteenete eest Eesti kodakondsuse saanud Risto Mikael Teinonen kinnitas, et need on väljamõeldud süüdistused.

Teinoneni sõnul seob neid ajalooselts MTÜ Uus Euroopa, mis tavatseb korraldada Adolf Hitleri sünnipäeval 20. aprillil vastava sümboolikaga stiilipidusid. "See on puhtalt kitsama ringi sisene meelelahutuslik ettevõtmine, mitte mingi äärmuspoliitika ajamine," selgitas ta. "Sel aastal kogunesime Tartus Kirjanike Majas, toimus pidulik õhtusöök, kuulati Wagnerit ja mingeid kõnesid ei peetud."

Teinoneni sõnul saidki Pihlajamäki, Suikki ja Vertanen sissesõidukeelu ilmselt mullu Tallinnas peetud stiilipeol osalemise eest.

Hetkel kuum