Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Idanaabri jampslikud valimised

  Kes vaatas laupäeval ja pühapäeval rahvusvahelisi uudised, nägi, kuidas Venemaa opositsiooniliikumised pidasid Moskvas ja Peterburis miitinguid. Rahvast ei olnud suurlinnade kohta palju - mõni tuhat, kui sedagi.
  Algul kulges asi rahulikult. Kõnelejad kõnelesid ja demonstrandid hoidsid plakateid. Siis hakati liikuma ja kohe ilmusid kaamerate vaatevälja täismundris OMON-lased. Professionaalse vilumusega lõhuti rongkäik ja hakati aktiivsemaid osalejaid välja noppima.
  Kongautodesse kupatati kõik, kes ette nähtud. Moskvas teiste hulgas Garri Kasparov, Maria Gaidar, Lev Ponomarjov; Peterburis Boriss Nemtsov, Nikita Belõhh, Leonid Gozman…
  Miks? küsivad paljud. Valimised ukse ees, võimud närveldavad, kõlab vastus. Aga avaliku arvamuse uurijad kinnitavad, et opositsiooniline Teine Venemaa ei saa duumasse ühtki esindajat.
  Putini partei võidab ülivõimsalt. Pärast valimiskünnise tõusu seitsmele protsendile võivad lootust hellitada vaid Zjuganovi kommud ja ehk ka Žirinovski liberid: ühed hoiavad lõa otsas vana režiimi igatsejaid, teisest on aga saanud peremehe süles urisev puudel.
  Ei Paremjõudude Liit, ei Jabloko, ei Kasparov ega Nemtsov ohusta putinlaste võidumarssi. Seepärast ikkagi: milleks säärased ülepakutud jõudemonstratsioonid?
  Et kõik saaks aru, kes on ja jääb majas peremeheks? Et Lääne protestide peale üleolevalt õlgu kehitada: meid teie kära inimõiguste pärast ei morjenda? Et hajutada tähelepanu klikisisestelt võimuvõitlustelt? Tõenäoliselt ühest vastust ei olegi.
  Putini-Venemaa võrdlus XX sajandi suurte terrorirežiimidega on ilmselge liialdus. Aga asjad pole korras ja ohutunne kasvab. Juba kasutatakse jõudu dissidentluse tühisemagi ilmingu korral. Rõhutatult ignoreeritakse Lääne kriitikat ja otsitakse konflikte. Pühapäevased valimised kinnistavad lõplikult rahvademokraatliku riigimudeli, kus absoluutne enamus on ühel parteil ja paar väiksemat jäävad duumasaali dekoratsiooniks.
  Venemaa kapseldub ja isoleerub rahvusvaheliselt. Süveneb nostalgia külma sõja aegse maailma järele. Suhetes teiste riikidega ei kao Venemaale iseloomulik irratsionaalsus.
  Siiski saab Tallinn järjest vähem loota Moskva valearvestustele, mis aitasid meid aprillis-mais. Oleme solvanud Suurt Vene Hinge ja peame oma isepäisuse eest maksma.
  Autor: Enn Soosaar
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Keskerakonna esimehena jätkab Jüri Ratas Aseesimehed Kõlvart, Kiik, Karilaid, Toom
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Keskerakond valis tänasel kongressil esimehena jätkama Jüri Ratase.
Sõjast põgenenud ukrainlased kohtusid Eesti IT-kooli katsel: "Boltist räägitakse meil majandustunnis!"
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.
IT-ettevõtjate asutatud kood/Jõhvi sisseastumiskatsetele saabunutest on tänavu veidi enam kui veerand pärit Ukrainast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.