Kinnisvarameeste päästmine

Lauri Laasi 31. märts 2008, 00:00

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus on hakanud aktiivselt propageerima probleemidesse sattunud kinnisvaraarendajate päästmist Tallinna rahaga. Pentus arendab oma skeemi sundüürnike abistamise sildi all. Kui Tallinnas oleks võimul Reformierakond, käiks kinnisvaraarendajate päästmine juba täie hooga.

25. märtsi Äripäevas teeb Pentus ettepaneku osta Tallinna linnale turult 1,7 miljardi krooni eest kortereid. Huvitav, miks varasem investorite huvide eestkõneleja soovitab pealinnal teha oste kiirelt langevate hindadega kinnisvaraturul ja seda sellise aktiivsusega peale surub? Majanduslikult on ju kahjulik võtta ostupositsioone varades, mille hinnad on selges langustrendis, olgu need siis aktsiad või kinnisvara.

Ilmselt pole selle soovituse põhjus majandusteadmiste puudus, vaid konkreetne varjatud huvi. Meedias ilmub palju materjale kinnisvarahindade jätkuvast langusest, selle mõjust pangalaenudele ja üldisele majanduse jahtumisele. Paljud kinnisvaraspetsialistid soovitavad ostuotsustega oodata või vähemalt hindu tingida. Pentus aga soovitab osta valimatult, kohe ja palju.

Küsimus ongi selles, miks on Pentus hakanud sundüürnike pärast muretsema ja nende probleeme lahendama just nüüd, kui kinnisvaraturg on korteritest üleküllastunud ja paljudel kinnisvaraarendajatel on probleeme nende realiseerimise ja pankade ees laenukohustuste katmisega. Kas pole tema tegelik mure ikkagi selles, et mõned Reformierakonna toetajad on kinnisvara müügiga tõsises hädas?

Leidmaks mingeid argumente oma ettepaneku toetuseks, kritiseerib Pentus Tallinna kava kortereid sundüürnikele üürida. Üürimine on aga üldjuhul turumajanduslikes tingimustes palju efektiivsem kui omandiriski kandmine. Eelkõige on korterite üürimine riskivabam langeva ja ebakindla turu tingimustes - täpselt see olukord, mis praegu kinnisvaraturult vastu vaatab. Pea iga päev laekub infot uutest soodustustest, hinnalangustest ja sundmüükidest. Pentus käib sama hulga korterite ostuks vajaliku summana välja 1,7 miljardit nii 15. jaanuaril (esitas sama ettepaneku Postimehes) kui ka 25. märtsil.

Pentuse strateegia on tegelikult lihtne: Tallinna linnavalitsuse käitumises tuleb leida aspekte, mida võiks üldsusele veenvalt kritiseerida, ning hakata selle varjus oma skeemi läbi suruma.

Kui Tallinnas langetaks otsuseid Pentus ja ta otsustaks linna eelarve rahaga kinnisvaraarendajate päästmise skeemi ellu viia, mil viisil ta selgitaks avalikkusele konkreetsete kinnisvaraarendajate - Reformierakonna väljavalitute - valikut, kelle käest 1,7 miljardi eest kortereid ostetaks?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing