Siff: riik suunaku Tallinna Sadama kasum tehnoloogiaarendusse

Mariliis Pinn 30. aprill 2008, 09:20

Ärimees Endel Siff soovita Eesti
Ekspressile antud intervjuus riigil paigutada Tallinna Sadama kasum
tehnoloogiasektorisse.

Pronksiöö aastapäeval Wall Street Journalile antud usutluses ei nutnud te taga Eesti transiidiäri hiilgeaegu. Miks?
Transiit on Euroopa majanduse tingimustes üks madalaima lisandväärtuse ja suurimate keskkonnariskidega tegevus. See nõuab riigilt suuri investeeringuid, kuid tähendab ülekoormatud vee-, auto- ja raudteid. Transiidi efektiivsus jääb märgatavalt alla finantsvahendusele, turismile ja tehnoloogiasektorile.

Nii et mitte sentigi enam sadamatesse ega raudteesse?
Kui me ei räägi just palkmajadest või käsitsi kootud villastest sokkidest, annab tulemuse teadmistepõhise kõrgtehnoloogilise toodangu eksport. Sellesse tuleb aga panustada. Lõpetada raha matmine niigi üleinvesteeritud transiiti, võtta välja kasum Tallinna Sadamast ja suunata see tehnoloogiasektorisse.

Milline oleks positiivne programm?
Eesti vajaks uut majanduseliiti. Kuid meie noored mõtlevad nii: väike liisingukene, ametiautokene, pangalaenukene, ja kui kell kukub, kaovad peast ka töömõtted. Nad ei pea tööd ja enese realiseerimist ettevõtluses enam inimväärikaks prioriteediks. Eesti haridussüsteem toodab igasuguseid kupjaid ja finantsjuhte, selle asemel, et toota ettevõtjaid ja insenere.

Millest meil ikkagi puudu jääb?
Geniaalseid revolutsiooniliste ideedega teadlasi meil on. Aga vaatame väikest shy;Eesti riiki kui rahvuslikku võistkonda: on palju andekaid mängijaid, kuid kaptenid - ehk shy;valitsus ja poliitikud - ei mõista veel tehnoloo shy;gia arendamise spetsiifikat ega oska meeskonnale isegi hea tahtmise juures kaasa aidata.
Rahvusvaheliste riskifondide ootused on väga suured. Nad ei tule Eestisse, selle asemel püüavad "suuri kalu" mujalt. Kuid nad tuleb Eestisse saada, kas või selle abil, et riik osaleb riskikapitalifondides. Lisaks vajab muutusi haridussüsteem. Eeldused on meil ju head. Eesti keskkooliharidus on ajalooliselt väga tugev ning noorte keskmine IQ ja kultuuritase rahvusvaheliselt erakordselt kõrge.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing