• OMX Baltic−0,33%292,8
  • OMX Riga−0,57%910,82
  • OMX Tallinn−0,15%1 961,27
  • OMX Vilnius−0,5%1 227,68
  • S&P 500−0,1%6 600,35
  • DOW 300,57%46 018,32
  • Nasdaq −0,33%22 261,33
  • FTSE 1000,14%9 208,37
  • Nikkei 2250,98%45 230,19
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%99,29
  • OMX Baltic−0,33%292,8
  • OMX Riga−0,57%910,82
  • OMX Tallinn−0,15%1 961,27
  • OMX Vilnius−0,5%1 227,68
  • S&P 500−0,1%6 600,35
  • DOW 300,57%46 018,32
  • Nasdaq −0,33%22 261,33
  • FTSE 1000,14%9 208,37
  • Nikkei 2250,98%45 230,19
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%99,29
  • 02.05.08, 14:31
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Dr. Hellus läheb välismaale

Tartu Ülikool ja AS Tere allkirjastasid litsentsilepingu muudatuse, millega saab peagi ülikooli teadlaste avastatud kasuliku bakteriga Helluse tooteid osta ka Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus, Venemaal ja Austrias.
Seni oli Terel õigus toota ja müüa Lactobacillus fermentum ME-3 bakterit sisaldavaid piimatooteid ainult Eestis. «Tahame selle aasta lõpuks saavutada Dr Helluse ekspordis turuosa, mis oleks kolmandik tooteportfelli kogumahust,» rääkis AS Tere juhataja Ülo Kivine ajalehele Universitas Tartuensis.
Kivine tunnistas, et Dr Helluse sari on piimatööstuse toodeteportfellis tuntuselt esimene. Äsja võitis Helluse keefir Eesti parima toiduaine konkursil auhinna Parim toode tervisele.
„ Välismaal on inimeste huvi selle bakteri vastu tõusnud,” märkis Kivine. Ka TÜ tehnoloogiainstituudi innovatsioonikeskuse jurist Reet Adamsoo kinnitas, Tartu Ülikool teeb ME-3 alast koostööd mitmete teadusasutustega, huvi bakteri kasutamiseks on tundnud ka välismaised piimatoodete tootjad. Bakteri kasutamiseks on välja antud Eesti, Venemaa ja USA patendid, Euroopa patendiametis on taotlus menetluses.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Tere piimatööstuse toodetavad Dr Helluse kaubamärgiga jogurt, kohupiimakreem ja kefiir sisaldavad ülikoolist pärit tervislikku bakterit Lactobacillus fermentum ME-3, mille avastajateks ja edasi arendajateks on TÜ teadlased Marika Mikelsaar, Mihkel Zilmer, Tiiu Kullisaar, Heidi Annuk ja Epp Songisepp.
Kõnealune bakter on ainulaadne selle poolset, et temas on kombineeritud kaks poolt – ta on nii antimikroobne kui ka antioksüdatne. Seega on tal otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele ja kasulik kaudne mõju inimorganismile. Uurimistöö bakteri uute omaduste väljaselgitamiseks kestab. Hiljuti leidsid teadlased bakteril uue olulise omaduse võimendada antibiootikumi toimet.
Sama bakteritüve sisaldavad funktsionaalseid piimatooteid võib leida ka Soome poelettidelt – Soomes on Tartu Ülikoolilt saanud litsentsi kaks ettevõtet. Soome ettevõte Osuskuunta Maitokolmio oli esimene tootja välisriigis, mille toode "Namis" sisaldab bakterit Lactobacillus fermentum ME-3.

Seotud lood

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele