Piimhappebakter ME-3: uus sõna kõhutüüfuse ravis

21. mai 2008, 16:13

Jogurti ja keefiri sees tunneb
piimhappebakterit Lactobacillus fermentum ME-3 terve Eesti, kõik on kuulnud Dr.
Helluse nime all müüdavate piimatoodetesse viidud ME-3 kasulikest
omadustest.

Äsja võitis bakteri avastaja ja rakendaja Tartu Ülikooli professor Marika Mikelsaar koos kolleegidega Soulis ülemaailmsel naisleiutajate konkursil selle piimatoodete sarja väljatöötamise eest kuldmedali.

Kuid tööd 1990. aastate keskel Eesti ja Rootsi laste allergiauuringu käigus avastatud bakteri omaduste uurimisel käivad edasi.

Võimendab antibiootikume

Kõhutüüfus on vee ja toiduga ning inimeselt inimesele leviv nakkushaigus, mille tunnusteks on kõrge palavik, kõhuvalu ja nahalööve. Teada on see, et antibiootikumiravi ei anna alati selle haiguse puhul täit tulemust: osa haiguskoldeid, näiteks maksas ja põrnas võivad säilida, kuigi väliselt pole inimesel enam midagi viga. Ometi on organismis põletik ja selline isik võib hakata ootamatult levitama haigustekitajaid.

Marika Mikelsaare juhtimisel katsetati kõhutüüfusse nakatatud hiirte peal, millist mõju annab see, kui antibiootikumiravi ajal anda hiirtele ka ME-3 sisaldavat probiootikumi.

Ilmnes, et antibiootikumide raviefekt tugevnes ning tüüfusetekitajad kadusid verest ja kolded maksas esinesid üksikutel loomadel. . Selline koosmõju ilmnes kinoloonide rühma (ofloksatsiin, tsiprofloksatsiin) kuuluvate antibiootikumide puhul.

„See on huvitav ja tähtis leid,” ütles Mikelsaar. „Muidugi vajab see täiendavat uurimist, aga siit ilmnes, et probiootikum ja antibiootikumid suudavad koos infektsiooni vastu olla palju võimsamad.” Kui viimati kurikuulsaks saanud Loo lasteaias oleks lastele hommikusöögiks antud Dr. Helluse keefiri, poleks tõenöoliselt seda suurt puhangut tekkinud, arvavad teadlased Tartu ülikoolist.

Klaas keefiri enne sööki

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer juhtimisel katsetati, kas piimatööstuses toodetud keefiris, mis sisaldab bakterit ME-3, ikka tõesti säilivad needsamad omadused, mis on selle bakteri puhul laborikatsetes tõestust leidnud. Kõigi probiootikumide puhul on sellised uuringud vältimatult kohustuslikud.

Pärast sööki tõuseb kõigil inimestel veres rasvade- lipiidide tase, see ajutine tõus on organismile küllaltki koormav. Kui enne sööki juua klaas ME-3 piimhappebakteriga keefiri, on see koormus organismile väiksem ning osadel inimestel ei teki seda üldse. Vabatahtlikel inimestel õnnestus näidata, et toote omadused kehtivad ka piimatööstuses toodetud Dr. Helluse keefiri juues. Professor Mihkel Zilmer koos kollegidega esines nende poolt kindlakstehtud teadusuudisega hiljuti Horvaatias Kesk-Euroopa toitumiskongressil.

Kolmas uudis on, et Soomes Turu ülikooli teadlased valmistasid ME-3 bakterit sisaldavat juustu ning avastasid, et bakter ise suudab toimida juustus säilitusainena ning hoida ära rasvade rääsumise. Seega on bakteri ME-3 puhul tegemist omamoodi loodusliku säilitusainega, mida saab edukalt kasutada mitmete E ainete asemel.

Ning neljaski uudis: jällegi Turu ülikooli teadlased leidsid, et ME-3 bakter koos ühe bifidobakteriga korjab veest ära kaadmiumi ja seatina jääke. See avab võimaluse ME-3 bakterit kasutada vee puhastamisel raskemetallidest.

Loe ka: Dr. Hellus läheb välismaale

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. June 2008, 11:39
Otsi:

Ava täpsem otsing