Norma vastu astusid üles investeerimisfondid

Annika Matson 06. mai 2008, 16:59

Norma institutsionaalsed investorid on
seisukohal, et firma praegune dividendipoliitika hävitab ettevõtte väärtust
aktsionäride jaoks, seda eriti väikeaktsionäride jaoks, kel puudub juurdepääs
Norma sularahale.

Kirjale, mis aktsionärid saatsid Norma juhatuse esimehele, on alla kirjutanud Janis Springis (Risk Capital Fund Gild Arbitrage), Kustaa Äimä (Danske Capital), Aivaras Abromavicius (East Capital), Mehis Raud (Trigon Capital) ja Harvey Sawikin (Firebird Management LCC).

Investorid kirjeldavad Norma juhile Peep Siimonile saadetud kirjas, et nende fondid kokku omavad 31,825% ettevõttest ning tahavad tähelepanu pöörata rahahulgale, mis seisab lihtsalt Norma kontodel.

31. detsembri 2007 seisuga oli Normal vaba raha 34,53 miljonit eurot (540,3 mln krooni), mis moodustas 2008. aasta märtsi lõpu seisuga umbes poole ettevõtte turuväärtusest. Pikaajalist võlga ettevõttel pole.

"Meie oleme investeerinud turvavööde tootmise ärisse ja usume selle potentsiaali, samas ei ole me rahul, et meie investeeritud raha hoitakse lihtsalt kontodel või madala tootlusega finantsinstrumentides. Kapital ei ole vabalt saadaval ja sellega kaasnevad kulutused," juhivad fondijuhid tähelepanu.

Samas nendivad nad, et võib muidugi vaielda selle üle, kas tasub hoida suurt hulka vaba raha kontodel, sest äkki on ettevõttel plaanis laiendada kohe varsti oma tegevust või osta üle mõni teine firma. Samas saab ettevõtte raha kaasata ka tehes võlakirjaemissiooni või lastes välja uusi aktsiaid. Samuti saab näiteks ülevõetava ettevõtte eest tasuda ka sel viisil, et anda neile vastu aktsiaid. "Ei ole tõesti vajadust hoida suurt hulka vaba raha deposiidis aastaid," lisasid eksperdid.

Investorid olid teinud arvutuse, et kui Norma maksaks ühe aktsia kohta 19,56 krooni omanikutulu, siis läheks väljamaksmisele kokku 16,5 miljonit eurot ja tulumaksu tuleks sellelt maksta 4,39 miljonit eurot (21%). 11,2 miljonit eurot läheks maksma veel aktsiate tagasiostmise programm. Kokku oleks Norma kulu 32,11 miljonit eurot, mis oleks aga ikkagi vähem, kui on ettevõttel hetkel vaba raha 34,53 miljonit eurot.

"Ei tasu oodata suuremate dividendide väljamaksmisega veel aasta, et tulumaks alaneks protsendi võrra, sest alates 2009. aastast läheb tulumaksustamisele ka aktsiate tagasiostmine," kirjutasid fondijuhid lõppsõnaks.

Täna teatas Norma siiski, et ettevõtte nõukogu ei toeta aktsionäride ettepanekut.

Loe erainvestor Stefan Anderssoni kommentaari!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2008, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing