Nestor: tulumaksureform puutumata ei jää

07. mai 2008, 17:56

Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE)
fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et eelarve kärpimisest ei tule terve
nahaga välja ka Reformi "püha lehm" ehk tulumaksureform. Varem on kinnitatud
vastupidist.

„Tuleb vaadata, kus on võimalik kulutusi edasi lükata või kärpida. Teiselt poolt tuleb vaadata, kus on võimalik tulusid suurendada,“ ütles Nestor.
Tema sõnul ei jää ilmselt puutumatuks ka „püha lehma“ staatust nautiv tulumaksureform. „Millegipärast on leitud, et see on ainult Reformierakonna püha lehm. See on kõigile koalitsioonipartneritele püha lehm. Kui asi pühadeks vasikateks jagada, siis Reformierakonna vasikas on tulumaksu protsendi alandamine, meie vasikas on maksuvaba tulu suurendamine ja IRLi püha vasikas on maksusoodustus pere esimeselt lapselt. Kui see asi nüüd edasi lükkub, kaotavad poliitiliselt kõik kolm erakonda ja võidab Eesti riik – tasakaalus eelarve,“ ütles Nestor ja lisas, et praeguses olukorras oleks vale jagada otsuseid kellegi võitudeks või kaotusteks. Kõigi kolme erakonna lähtekohaks on teha samme, et Eesti jõuaks euroni, sellega Nestori sõnul aga valitsusliidu mänguruum otsuste tegemisel kohe aheneb. „Ei saa tekkida küsimusi, et kas meil ikka on eelarve tasakaalu vaja või ei ole, või võiks ehk miinussesse minna ja laenudega midagi põnevat ette võtta. Euroga liitumise kallal peab vaeva nägema ja võimalik poliitiline kahju tuleb vastu võtta, ega midagi teha ei ole,“ nentis Nestor.

Milliseid seadusi muutma või lubadusi edasi lükkama hakatakse, ei osanud ta veel öelda. Lähevad ju kõik osapooled läbirääkimistele teadmisega, et kõik valitsusliidu leppesse varem kirjutatu on iga erakonna jaoks tähtis. „Me ei ole nimekirja teinud stiilis „üks on tähtsam kui teine“. Niimoodi oleks ka väga mõttetu läbirääkimistele minna, see ei oleks konstruktiivne. Kõik selgub läbirääkimiste käigus. Järgi andma ja kaotama hakkavad kõik,“ ütles Nestor.
„Kui öeldakse, et kärbiks riigieelarvet nii suurusjärgus 10 miljardit, siis kõik ütlevad „jaa“. Aga kui peab ise midagi punase pliiatsiga maha tõmbama, öeldakse „ei“, sest keegi ei kujuta ette, et just tema peaks seda tegema – kõigil teistel on ju lihtsam,“ rääkis ta.

Koalitsioonpartneritel tuleb nüüd aga oma punased pliiatsid välja võtta ning enne mai lõppu, mil valitsus on kohustatud kinnitama riigieelarve strateegia aastateks 2009 – 2011, osadele oma valimislubadustele täielikult või osaliselt kriipsu peale tõmbama.

„Me peame mai lõpuks, kui järgmise aasta eelarvet hakatakse must-valgel ja kivi-haaval kokku panema, ministeeriumitele selged piirid ette joonistama. See on puhtalt poliitikute, mitte kellegi teise kohustus,“ ütles Nestor.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2008, 18:05
Otsi:

Ava täpsem otsing