Haigekassa jäi 120 miljoniga plussi

27. mai 2008, 15:29

Negatiivses eelarves tehti suurim kärbe
sotsiaalvaldkonnas, haigekassa tuli negatiivsest eelarvest seekord puhtalt välja
ning ühtegi summat kärpima ei pidanud.

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov selgitas Meditsiiniuudistele, mis seisab tegelikult palju ärevust tekitanud riigi negatiivses eelarves riikliku ravikindlustuse kulude real numbri – 537 996 019, taga.

538 miljonit on haigekassa teate kohaselt hoopis laekumata jääv sotsiaalmaks?

538 miljonit ei ole mitte kulu, vaid laekumata jääv tulu. Me pole sellega arvestanud ka oma kulude prognoosimisel nii, et tegelikult meie nö üle planeeritud tulu läks väiksemaks. Kuna me seda eelarvesse ei lisanud, siis eelarvet ei tule muuta mitte mingil kujul – ei ravimite, perearstides, eriarstide, töövõimetushüvitiste ega muus osas.

Kust see number tuli?

Eelmine prognoos, mille rahandusministeerium tegi septembris ja mille järgi me tegime ka selle aasta eelarve, näitas, et meil tuleb väga suur sotsiaalmaksu ülelaekumine. Meie üks mõtteid on aga, et eelarve ei tohiks üle 25 % aastas suurendada – ei eriarstiabi ega üldarstiabi ega muud teenuste liigid. Vahel töövõimetushüvitised lähevad üle, aga see on avatud kohustus. Me arvame, et kui mingit kulueelarvet suurendada üle 25 %, siis efektiivsus väheneb ja kulutamise sihipärasus võib väheneda. Ei ütle, et kulutatakse valesti, aga inimese psüühika on juba selline, et kui rohkem tuleb, siis ka rohkem läheb. Seetõttu me ei lisanud kogu prognoositavat tulu oma kuludesse ehk eelarvesse.

Milline see number sügisel oli?

Sügisene summa oli meie eelarvest 656 miljonit krooni suurem ja me ei pannud seda oma eelarvesse sisse. Kokku on meil eelarve üle 13 miljardi. See 656 oleks jäänud tulemiks – ülejäägiks. See ülejääk nüüd väheneski 538 miljoni võrra. Praegu on meil siis väike ülejääk - 120 miljonit.

2006. aasta detsembris kaitsesite Postimehes haigekassa reservi sõnadega, et keegi ei kujuta ette, et ületuleval aastal tuleks haiglate finantseerimist või palku vähendada, kui laekumine sotsiaalmaksust juhtub kahanema. Kõlab selgeltnägejalikult.

Me suutsime seda olukorda ette näha ja oleme selles mõttes negatiivsest eelarvest puhtalt välja tulnud. Vanasti oli ka nii, et talumehel oli üks seemnevili kogu aeg salves. Kui ikaldub, siis ta järgmisel aastal saab ikka külvata.

Negatiivne eelarve on arvudemäng paberil, mis meile reaalselt praegu mingit mõju ei avalda. Omavahel öeldes, ka järgmine aasta saame veel hakkama. Ükskõik, milline see kärbe tuleb. Praegu räägitakse juba miljardilisest kärpest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. October 2008, 15:28
Otsi:

Ava täpsem otsing