Ida-Virumaal otsitakse kohta Las Vegasele

29. mai 2008, 17:41

Oma lemmikajaviitest ilma jäänud Vene
rikkureid loodetakse meelitada Ida-Virumaale, ehitades sinna uue kasiinopealinna
Las Vegase stiilis.

Koha otsimine juba käib, kirjutab aripaev.ee venekeelne sõsarväljaanne dv.ee.

Ida-Virumaa arengukonverentsil tuli konsultatsioonifirma Investment Agency OÜ projektijuht Teet Kuusmik välja ideega ehitada Narva või Narva-Jõesuusse Venemaa, Soome, Rootsi ja Eesti mängurite jaoks kasiinopealinn. Peamine argument oli kasiinode sulgemine Venemaa suurlinnades, mis sunnib idee autorite arvates hasartmängusõpru otsima lemmikajaviitevõimalusi mujalt.

Ainuüksi Peterburis on viimase aastaga suletud umbes 300 mängupõrgut. Venemaa valitsuse kava kohaselt saab Kaliningrad lähimaks kohaks, kus Venemaa loodeosa elanikud saavad ruletti mängida. Eesti on aga Peterburist kõigest 120 kilomeetri kaugusel ning pärast liitumist Shengeniga on siia pääsemine lihtsamaks muutunud .
"On see Ida-Virumaal teostatav?" esitas konverentsil küsimuse Teet Kuusmik. "Siiani ei ole keegi avalikult tulnud välja ideega muuta ELi linn meelelahutuspealinnaks, mille tõmbenumbriks oleksid kasiinod."

Ilmselt Kuusmik ei teadnud, et esimest korda hakati kasiino loomisest Venemaa piiril rääkima juba seoses Kreenholmi vara müügiga aasta tagasi. Kuid kuulujutud, et tehase tühjades ruumides avatakse hiigelkasiino "omadele", jäidki kulujuttudeks.

Nagu seletas Narva linnavolikogu esimees Mihhail Stalnuhhin, ei ole tal midagi selle vastu, kui ilmub mõni investor ning avaldab soovi avada kasiino, kuhu lastakse ainult ülikondades või kus on tasuline sisepääs. "Kui rääkida Monte Carlo või Las Vegase tasemest, siis taoline kasiino soodustab Narva kui meelelahutuskoha arengut. Siin hakkavad toimuma kontserdid, karnevalid jne. Igal juhul on see parim alternatiiv tühjale Kreenholmile," märkis ta. "Kuid kui jutt on järjekordsetest mänguautomaatide saalist, siis mina olen vastu."

Firma Navesko juba kavatseb avada Narva-Jõesuu lagunenud kuursallis vabaajakeskuse koos eliitkasiinoga. Ettevõtte juhatuse liikme Tõnis Seesmaa sõnul on regioonil mängumekana potentsiaali. Kuid Las Vegase tasemeni ei jõua Narva-Jõesuu kunagi. Juba ainuüksi seetõttu, et kasiinopealinnas ei ole kasiino ise kõige tähtsam.

"Veel 90ndate alguses rääkisin ma linnavõimudele, et tuleb jätta ruumi, et linnas saaks arendada midagi suurt, kuid seda ei tehtud. Täna on linn jagatud detailplaneeringutega eramajadeks, mis välistavad ühtse hotelle, restorane, kontserdisaali jne sisaldava kompleksi loomist. Meelelahutusäri aga võiks meelitada linna tuhandeid turiste, kes tuleks siia aasta läbi," seletas Seesmaa ning rõhutas, et peab silmas mitte mänguautomaate, vaid klassikalisi kasiinosid.

Narva-Jõesuu linnapea Andres Noormägi sõnul lisati "kasiinopark" linna arenguplaani möödunud sügisel. "Muidugi, kohta on selle jaoks raske leida, kuid mitte võimatu. Me loodame riigi abile, kellele kuulub palju maad linna lähiümbruses," seletas linnapea ning lisas, et kasiinoparki käsitleti kui ühte, kuid mitte ainust turistide ligimeelitamise magnetit.

Nagu lisas juunis Narva-Jõesuus avatava 4 tärni spaahotelli Meresuu omanik Aare Köop, kujutab kuurortlinn praegu endast suurepärast tandrit suurte ideede teostamiseks. "Kui ei reostata ümbrust, siis ei näe ma selles midagi halba. Praegu ei ole linnal midagi pakkuda peale liivaranna, männimetsa ja vaikuse," märkis ta.

Mis on Las Vegase?

Asukoht – kõrb Nevada osariigis (USA)
elanikke 2006. a seisuga 552 000
350 liiki atraktsioone
50 golfiväljakut
igal aastal registreeritakse linnas 122 000 abielu
igal kuul korraldatakse 200 üritust, üle 100 seminari ja konverentsi
üle 90 kasiino
aastas külastab üle 4 miljoni turisti
560 restorani, aari ja kohvikut
345 erinevat majutusasutust
60 ööklubi

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2008, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing