BÖRS: USAs tegid ränga languse kodulaenude finantseerijad

11. juuli 2008, 20:13

USA börsidele valmistavad jätkuvalt muret
kinnisvaralaenude finantseerijad Fannie Mae ja Freddie Mac, kelle aktsiad
kaotasid täna börsipäeva alguse seisuga pea poole oma väärtusest. Teiseks
mureallikaks on täna uue rekordini kerkinud naftahind.

Fannie Mae ja Freddie Maci aktsiahindu kukutavad kartused, et ettevõtted ei oma piisavalt kapitali elamuturu madalseisust välja tulemiseks. Fannie Mae aktsia kukkus 40 protsenti, Freddie Maci aktsia odavnes 45 protsenti. Valge Maja ametnikud kaaluvad kas ühe või mõlema ettevõtte riiklikku ülevõtmist, ütles Graham Fisher Co analüütik Joshua Rosner, kes kohtus eile ametnikkonnaga.

Jaemüügiketi Wal-Marti ja Walt Disney aktsiahinnad kukkusid, kui naftabarrel ületas 146 dollari piiri. Naftahinna tõus sööb suure osa tarbijate sissetulekutest. Naftahinna tõusu taga on jätkuv kriisioht Lähis-Idas, aga ka tööliste streik Brasiilias ning sõjaline tegevus Nigeerias, mis tõotavad ohustada naftaga varustamist.

Laiapõhjaline indeks S P 500 kaotas New Yorgi aja järgi kella 10:27ks 1,3 protsenti, vähenedes 1 237,49 punktini. Tegu on viimase kahe aasta madalaima tasemega. Dow Jonesi tööstuskeskmine kaotas 1,4 protsenti, kukkudes 11 067,32 punktini. Peamiselt tehnoloogiaaktsiaid jälgiv Nasdaqi koondindeks libises miinusesse 1,2 protsenti, indeks on 2 231,02 punkti peal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2008, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing