USA valitsus tõttab kodulaenuhiidudele appi

14. juuli 2008, 10:14

Enne Aasia turgude avamist andis USA
valitsus pühapäeva öösel teada päästeplaani kahe raskustesse sattunud
hiiglasliku kodulaenufirma Fannie Mae ja Freddie Mac aitamiseks.

Kokku on nende kahe portfellis või nende tagatisega enam kui 5 triljoni dollari eest USA kodulaene, mis on pea pool kogu turust.

USA valitsus teatas, et taotleb Kongressilt volitust oma olemasolevat laenulimiiti (2,25 miljardit dollarit) kodulaenufirmadele märkimisväärselt suurendada ning ajutiselt nende aktsiatesse investeerida, kirjutas Financial Times.

USA keskpank aga teatas, et annab Fanniele ja Freddiele juurdepääsu n.ö hädaabilaenudele samadel alustel kui pankadele „kui see peaks vajalikuks osutuma”.

Päästeplaan pandi kokku pärast seda kui Fannie ja Freddie aktsiad läinud nädalal järsult kukkusid, kartuses, et kodulaenuhiiud on kinnisvarakrahhi kiiluvees maksejõuetuks muutunud. Kahjumite katteks napib kapitali.

Päästeplaan läheb kaugemale kui juleti loota, kirjutas Financial Times. Sisuliselt on valitsus valmis kodulaenufirmadesse süstima nii laenuraha kui aktsiakapitali ning vajadusel Fanniet ja Freddiet ka üle võtma.

See näitab kui suur on USA valitsuse mure võimalike tagajärgede pärast, mida Fannie ja Freddie kollaps kaasa tooks. See hävitaks investorite niigi kõikuma löönud usalduse USA kapitaliturgude ja dollari vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. July 2008, 18:41
Otsi:

Ava täpsem otsing