Nõrgenenud maailmamajandus vähendab Hiina eksporti

11. juuli 2008, 20:38

Hiina väliskaubanduse ülejääk vähenes
juunis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga viiendiku võrra, mis on
märk nõrgenenud maailmamajanduse tugevast mõjust riigi
ekspordisektorile.

Need andmed annavad Pekingi ametnikele hea ettekäände hoida Hiina valuuta kurssi stabiilsena, et kaitsta eksportijaid.

Hiina jüaani kurss on tõusnud dollari suhtes selle aasta jooksul 6%, mis aitab natuke leevendada rahvusvahelist pinget seoses Hiina valuutapoliitikaga.

Hiina väliskaubanduse ülejääk vähenes eelmise aasta juuniga võrreldes 5,55 miljardi dollari võrra olles selle aasta juunis 21,35 miljardit dollarit, ekspordi kasvu määr langes 28,1 % mais ning 17,6 % juunis. Citigroupi Shanghai ökomist Ken Peng seletab, et langevad ekspordimäärad näitavad välismaise nõudluse nõrgenemise laienemist.

Kuigi Hiina majandus kasvab väga kiiresti, peavad poliitikategijad Pekingis tegelema samuti majanduse tasakaalustamisega nagu nende kolleegid Ühendriikides ja Euroopas, proovides kontrollida järsku inflatsioonikasvu ilma majandustegevusele suurt häda tegemata.

Riikliku meedia andmetel võib valitsus plaanida maksusoodustusi teatavatele ekspordivaldkondadele nagu näiteks tekstiil, kus alles mõni kuu tagasi loobuti maksusoodustustest.

Reutersile lekkinud andmete kohaselt alanes tarbijahindade inflatsioon eelmisel kuul 7,7 % pealt 7,1% peale, mis võib julgustada piiravate meetmete leevendamist. Samuti oodatakse läbimüügi ja tootmise arvude kasvu kahanemist.

Samas on paljud analüütikud hoiatanud, selle eest, et liiga palju loetakse välja ühe kuu andmetest, kuna need võivad olla liiga muutlikud. Investeerimispank Goldman Sachs soovitas vaadata mai ja juuni arve koos, mis näitavad ekspordi kasvu 22,6% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

Hiina eksport Ühendriikidesse kasvas juunis ainult 8%, tolli andmete kohaselt aga eksport Euroopa Liitu kasvas 25%. Import Hiinasse kasvas 31% samas kui mais oli see 40%

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. July 2008, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing