BÖRS: Aasias said jõudu juurde auto- ja elektroonikatootjad

24. juuli 2008, 09:41

Odavnev tooraine ning tugevnenud
dollar tõotavad Aasia börsidele tuua viimase 11 kuu parima nädala. Börs soosis
enim Aasia auto- ja elektroonikatootjaid.

Jaapani autotootja Honda aktsia hind sai lisa, kui Euroopa autotootjad Volkswagen, Peugeot ja Fiat teatasid prognooseületavatest tulemustest ning dollar tugevnes jeeni suhtes. Samuti langes naftabarrel eile alla 125 dollari piiri. Honda ärikasumist pärineb ligi 70 protsenti Põhja-Ameerikast, mistõttu mõjutab jeeni-dollari suhe oluliselt firma ärikasumit. Honda aktsia hind kerkis 2,4 protsenti. Toyota aktsia kallines 4,1 protsenti, kui esialgseid II kvartali tulemusi suurendas kahe protsendi võrra suurenenud nõudlus arenevatelt turgudelt, näiteks Hiinast.

Elektroonikatootja Sony aktsia kallines 2,1 protsenti, kuna tugevnenud dollar suurendab müügi väärtust välismaal. Hong Kongi suurima lennufirma Cathay Airways´i aktsia hind hüppas naftahinna languse järgselt 4 protsenti, Hiina suurima China Southern Airlines´i aktsia kallines 11 protsenti.

“Tugevnev dollar näitab usku, et USA majanduse väljavaated on paranemas, ning see peaks muutma Aasia ekspordi konkurentsivõimelisemaks,” ütles Platypus Asset Managmeneti portfellihaldur Simon Bonouvrie.

Jaapani Nikkei 225 ronis täna 2,2 protsenti, sulgedes 13 603,31 punkti juures. Hang Seng indeks kerkis 0,6 protsenti, vahendab Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2008, 10:10
Otsi:

Ava täpsem otsing