Euroopa Kohus toetab Eesti tulumaksusüsteemi

Erki Uustalu 30. juuli 2008, 00:00

Pärast aastatepikkust diskussiooni võeti tänavu 26. märtsil vastu tulumaksuseaduse muudatused, eesmärgiga täita ELi liitumislepinguga võetud kohustus viia tulumaksuseadus kooskõlla ema-tütarühingudirektiiviga (90/435/EEC). Eelmisel nädalal tegi Euroopa Kohus oma seisukohtades kannapöörde, kinnitades kaudselt, et ka kehtiv tulumaksuseadus ei pruugi direktiiviga vastuolus olla.

Eesti tulumaksusüsteemi seadis ohtu Euroopa Kohtu lahend Athinaiki Zythopiia vs. Kreeka riik (C-294/99), kus kohus leidis, et keelatud "tulumaksu kinnipidamine" ema-tütarühingu direktiivi mõistes hõlmab sedagi, kui kasumi jaotamise hetkel maksustamata kasum maksustatakse tütarühingu tasemel. Selle lahendi valguses nõudis Euroopa Komisjon Eestilt tulumaksuseaduse muutmist.

26. juunil 2008 tegi Euroopa Kohus lahendi asjas Burda GmbH vs. Saksamaa (C-284/06), kus kohus kinnitas vastupidi, et kasumi jaotamise maksustamine tütarühingu tasemel pole siiski "tulumaksu kinnipidamine", mistõttu ei ole see ka direktiiviga vastuolus.

Seni viitas Euroopa Kohus "tulumaksu kinnipidamise" mõistet määratledes kolmele põhikriteeriumile: makse toimub dividendi jaotamise hetkel, maksu suurus on seotud jaotatud dividendide hulgaga ning maksumaksjaks on dividendide saaja. Athinaiki lahendis leidis kohus, et majanduslikust sisust lähtudes võib kolmas kriteerium olla täidetud ka juhul, kui maksukohustus tekib dividende jaotaval tütarühingul. Verivärskes Burda lahendis loobus kohus tõlgendamast kinnipidamist majandusliku sisu järgi.

Oleks Euroopa Kohus asunud ka Burda juhtumis ettevõtja poolele, võinuks Eesti ettevõtjad tulevikus nõuda dividendide maksmisel tasumisele kuuluva tulumaksu kaotamist Eestis. Kohtu viimane seisukoht annab aga tuge, et Eesti maksusüsteem on direktiiviga kooskõlas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing