Erki Uustalu • 29. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa Kohus toetab Eesti tulumaksusüsteemi

Pärast aastatepikkust diskussiooni võeti tänavu 26. märtsil vastu tulumaksuseaduse muudatused, eesmärgiga täita ELi liitumislepinguga võetud kohustus viia tulumaksuseadus kooskõlla ema-tütarühingudirektiiviga (90/435/EEC). Eelmisel nädalal tegi Euroopa Kohus oma seisukohtades kannapöörde, kinnitades kaudselt, et ka kehtiv tulumaksuseadus ei pruugi direktiiviga vastuolus olla.

Eesti tulumaksusüsteemi seadis ohtu Euroopa Kohtu lahend Athinaiki Zythopiia vs. Kreeka riik (C-294/99), kus kohus leidis, et keelatud "tulumaksu kinnipidamine" ema-tütarühingu direktiivi mõistes hõlmab sedagi, kui kasumi jaotamise hetkel maksustamata kasum maksustatakse tütarühingu tasemel. Selle lahendi valguses nõudis Euroopa Komisjon Eestilt tulumaksuseaduse muutmist.

26. juunil 2008 tegi Euroopa Kohus lahendi asjas Burda GmbH vs. Saksamaa (C-284/06), kus kohus kinnitas vastupidi, et kasumi jaotamise maksustamine tütarühingu tasemel pole siiski "tulumaksu kinnipidamine", mistõttu ei ole see ka direktiiviga vastuolus.

Seni viitas Euroopa Kohus "tulumaksu kinnipidamise" mõistet määratledes kolmele põhikriteeriumile: makse toimub dividendi jaotamise hetkel, maksu suurus on seotud jaotatud dividendide hulgaga ning maksumaksjaks on dividendide saaja. Athinaiki lahendis leidis kohus, et majanduslikust sisust lähtudes võib kolmas kriteerium olla täidetud ka juhul, kui maksukohustus tekib dividende jaotaval tütarühingul. Verivärskes Burda lahendis loobus kohus tõlgendamast kinnipidamist majandusliku sisu järgi.

Oleks Euroopa Kohus asunud ka Burda juhtumis ettevõtja poolele, võinuks Eesti ettevõtjad tulevikus nõuda dividendide maksmisel tasumisele kuuluva tulumaksu kaotamist Eestis. Kohtu viimane seisukoht annab aga tuge, et Eesti maksusüsteem on direktiiviga kooskõlas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt