Ministeerium: kasvas elektri- ja elektroonikaseadmete väljavedu

31. juuli 2008, 16:55

Majandusministeeriumi andmetel kasvas
elektri- ja elektroonikaseadmete väljavedu 19%, samas ulatus masinate ja
mehaaniliste seadmete väljaveo kasv vaid 2%ni.

"Masinate ja seadmete eksporti lähemalt vaadates on 2008. aasta viie kuuga mahtusid kasvatanud just elektri- ja elektroonikaseadmete väljavedu (kasv 19%). Masinate ja mehaaniliste seadmete eksport, kuhu kuulub ka tööstuse sisseseade, on kasvanud vaid 2%," rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi peaspetsialist Merike Riipinen.

Kogu masinate ja seadmete ekspordist moodustavad elektri- ja elektroonikaseadmed rohkem kui kaks kolmandikku. "Kui varasematel aastatel vedas meie eksporti Elcoteq, siis viimastel aastatel laiendab Eestis pidevalt tootmist ABB, mille tootmismahud ja eksport jätkuvalt kasvavad. Ka kaablitootjatel läheb hästi ja nende eksport samuti suureneb. Seega väide, et masinate ja seadmete eksporti Eestis kasvatab sel aastal tehasesisseseade kolimine teistesse riikidesse, ei ole põhjendatud," kummutas Riipinen kahtlusi.

"Olete nõus, praegusel ajal midagi prognoosida on väga raske," kommenteeris Riipinen samas.

"Kui vaadata masinate ja seadmete ekspordi edasist käekäiku, siis prognooside tegemine on suhteliselt raske. Viie kuu kokkuvõttes on nende ekspordi aastakasv 10%, aga kuude lõikes on kasv olnud ebaühtlane. Kuna 2007. aastal oli masinate ja seadmete eksport võrreldes 2006. aastaga languses, on ka baas madal ja seetõttu on sel aastal oodata positiivseid arenguid," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2008, 16:18
Otsi:

Ava täpsem otsing