Fotod: Saku eakad väikeomanikud olid nördinud

Hille Tressum 11. august 2008, 16:16

Peagi börsilt lahkuva Saku Õlletehase
väikeaktsionärid kogunesid täna veel viimasele erakorralisele koosolekule.
Ligikaugu 40 väikeaktsionärist suurem osa olid eakamad inimesed, nii mõnigi
avaldas nördimust.

Koosolekul hääletati pea ühehäälselt viimaste aktsiate ostuhinnaks sarnaselt esimesele ülevõtmispakkumisele 194,06 krooni. See summa makstakse 7,6% aktsionäridele välja juhul, kui aktsia ei ole koormatud. Hüvitis kantakse üle alates aktsionäride üldkoosolekul vastuvõetud otsusest kuu aja jooksul.

Osa julgemaid aktsionäre väljendas pettumust ja nördimust, kuna nii mõnedki investeeringu teinud kaotasid raha, mõni lausa mõnikümmend krooni aktsia kohta. Ühele vanahärrale tundus Carlsbergi pakutav hind liialt väike, kuna tema olevat aktsia eest omal ajal maksnud tervelt 250 krooni. Nüüd aga kaotab aktsia pealt üle 50 krooni.

Saku Õlletehase nõukogu liikme Cardo Remmeli sõnul kaasnebki aktsiatega teatud risk. “Emotsionaalselt ma saan teist aru ja see, mida te tunnete, on õige, kuid aktsiatega kaasneb alati risk,“ sõnas Remmel mitme sõnavõtu kommentaariks, lisades, et kui oleks ettevõte, kellel läheks pidevalt hästi, oleksime kõik rikkad.

Sellele lisas õlletehase finantsjuht Inga Kuusik, et aktsionäridele pakutakse ülevõtmispakkumisega ligikaudu 400% kõrgemat hinda, kui oleksid aktsionärid saanud kasumi jaotamise teel. Aastate puhaskasumi jaotamisel oleks iga väikeaktsionär saanud aktsia pealt kõigest 41 krooni.

Kohale tulnud aktsionärid uurisid ka, kas müümine on kohustuslik, mille peale Saku Õlletehase jurist Sven Pakk sõnas, et mais said väikeaktsionärid valida, kas müüa või mitte. Nüüd, kus üle 90% väikeaktsionäridest on oma osa juba Carlsbergile müünud, on ka need ülejäänud mõni protsent kohustatud oma osad uuele omanikule müüma, kuna nii ütleb seadus. Samuti lisas Carlsberg Estonia varahaldur Aron Akesson, et varemalt lubas Carlsberg tõesti säilitada väikeaktsionärid, aga kuna enamik aktsionäre soovis siiski oma osakud ettevõttele maha müüa, ei näe Carslberg põhjust, miks Saku Õlletehas peaks 8% väikeaktsionäridega börsiettevõte olema.

Pärast ligikaudu tund kestnud koosoleku paluti veel viimased Saku Õlletehase väikeaktsionärid kõrvaltuppa, kus neid ootasid sümboolsed kingitused. Nii mõnigi vanahärra piidles sinist Saku paberkotti ja selle sisu hoolikalt, enne kui kingituse kaasa võttis. Üks julgelt esinenud ja uuest omanikust mitte nii vaimustautud olnud vanahärra lahkus aga koosolekult lausa kahe kinkekotiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing