Börs: Ameerika aktsiad tõusid Euroopa ja Aasia turgude eeskujul

09. september 2008, 00:25

Euroopa ja Aasia turgude rallimine viis ka
Ühendriikide aktsiad ka tõusule. Tõusu vedajaks oli spekulantide veendumus, et
riik valmistub üle võtma Fannie Mae`d ja Freddie Mac`i, mis omakorda
stabiliseeriks sellel aastal tugevalt kannatada saanud ülemaailmset
finantssüsteemi.


Citigroup, Wachovia ning Bank of America tõusid kõik vähemalt 6,6% kui Ühendriikide rahandusministeerium teatas lühiajalise finantseerimise tagamisest suurimatele hüpoteeklaenude väljastajatele Fannie Mae`le ja Freddie Mac`ile. Kb Home ja D.R.Horton tõusid mõlemad 12 % viies elamuehitusettevõtted viimase nelja kuu kõrgeimale tasemele, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 tõusis 2,1% 1267,79 punktini, tehes kõige järsema tõusu alates kaheksandast augustist. Dow Jones tõusis 2,6 11510,74 punktini ning Nasdaq suurenes 13,88 punkti võrra 2269,76 punktini. Peaaegu kolm aktsiat tõusis iga langenud aktsia kohta New Yorki börsil.

“See on märgatavalt positiivne turu jaoks” ütles Walter Hellwig Morgan Asset Managementist lisades veel:”Investorid otsivad mingit lahendust ning see kaotab ära suure osa ebakindlusest”

Täna oli üks kiiremaid börsipäevi New Yorki börsil alates 23. juulist, samuti tõusis dollar peaaegu aasta kõrgeimale tasemele euro suhtes.

Peale uudist Fannie Mae ja Freddie Mac`i riigipoolsest toest ning pangaaktsiate rallimist Jaapanist Saksamaale tõusid täna kõige rohkem just finantsaktsiad. See kompenseerib alates 1930nendatest aastatest suurimast kinnisvarahindade langusest põhjustatud finantssektori aktsiate kukkumist sellel aastal.

Finantssektori firmadest tõusis Citigroup 1,25 dollarit, samas kui Bank of America tõusis 2,5 dollarit ning Wachovia hüppas 2,24 dollari võrra ülespoole, tõustes 13%. Ühendriikide suuruselt kolmas pank JPMorgan Chase tõusis 4,9% ning Goldman Sachs Group ronis 4% võrra kõrgemale. Pankade aktsiad tõusid isegi peale mõnigate analüütikute teateid kasumiprognooside vähendamisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 00:33
Otsi:

Ava täpsem otsing